Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Yellen’a Göre Kripto Paralar İçin Custody Hizmeti Vermeyenler, FATF Kurallarından Muaf Olabilir

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, kripto para kullanıcılarına saklama hizmeti vermeyen kişilerin, bu kullanıcıların yaptıkları işlemlere dair bildirimde bulunma şartından muaf tutulabileceğini açıkladı.

Janet Yellen, Cumhuriyetçi Parti’den Senatör Pat Toomey’nin kripto para kullanıcılarına saklama hizmeti haricinde sunulan hizmetlerin ABD’de hangi statüde değerlendirileceği ve bunun Mali Eylem Görev Gücünün (FATF) standartlarıyla uyumlu olup olmadığı ile ilgili sorduğu soruya yazılı olarak dönüş yaptı.

Mali Eylem Görev Gücü, ekimin sonunda yayımladığı dijital varlık kılavuzunda bazı DeFi uygulamalarının üreticilerinin, sahiplerinin ve operatörlerinin de VASP (sanal varlık hizmet sağlayıcısı) standartlarına tabi tutulabileceğini açıklamıştı.

Ancak FATF, hizmet sunma bakımından donanım cüzdanı üretmenin, aracısız cüzdan (unhosted wallet) sağlamanın, yazılım geliştirmenin veya madencilik yapmanın ötesine gitmeyen kişilerin bu standartlara tabi tutulmasını amaçlamıyor.

Hazine Bakanı Yellen, bu standartlarla ilgili olarak, “FATF standartlarının temel ilkesi […] teknolojiyi değil, finansal hareketliliği düzenlemektir. Bu hususta FinCEN’in sunduğu mevcut kılavuza katılıyor ve FATF’nin de buna katıldığına inanıyorum.” dedi.

Bu regülasyonlar ışığında; gerçek veya tüzel kişi olarak ticari çıkarları doğrultusunda hareket eden hizmet sağlayıcılarına, saklama hizmeti sunmasalar dahi bildirim şartı getirilebilecek. Fakat kripto para kullanıcılarına saklama hizmeti sunmadan, teknolojik düzeyde gerekli desteği sağlayan kişiler, bu şartlardan muaf tutulabilecek.


Görsel: Janet Yellen, ABD Hazine Bakanlığı
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!