Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Yeni Araştırma: Kripto Para Madenciliği, Geleneksel Madenciliğe Göre Daha Fazla Enerji Harcıyor

6 Kasım tarihinde bültenlerdeki yerini alan yeni bir araştırmaya göre, 1 dolar değerindeki Bitcoin için gereken madencilik, yeryüzünden aynı değeri elde etmek için yapılacak herhangi bir geleneksel madenciliğe kıyasla daha fazla elektrik tüketiyor. Araştırmanın yazarları geçtiğimiz iki yıl boyunca üç milyon ile 15 milyon ton karbon emisyonunun sadece kripto para madencilik sektörü yüzünden doğaya salındığını düşünmekte.

İngiliz bir haber kaynağı olan Nature Sustainability tarafından yapılan araştırma, kripto para birimlerinin çokça eleştirilen enerji tüketimi konusuna değinen araştırmalardan birisi oldu. ‘

‘Quantification of energy and carbon costs for mining cryptocurrencies” isimli araştırma Max Krause ve Thabet Tolaymat tarafından kaleme alındı. İkili normalde Amerika Birleşik Devletleri Çevre Koruma Ajansında (EPA) çalışıyor olsa da, iddialarına göre bu araştırma kurumdan bağımsız olarak gerçekleştirildi.

Araştırmacılar yaptıkları en son hamle ile sadece kripto para birimlerinin madenciliğinin çevreye olan zararını veya faydasını incelemedi, bunun yanı sıra diğer önemli madencilik sektörlerinde 1 dolara eş değer madde elde edebilmek veya piyasa hacmi bakımından ön sıralarda yer alan diğer kripto para birimleri için ne kadar fazla enerji gerektiğini de mercek altına aldı.

Elde edilen sonuçlara göre, Bitcoin ve Monero en çok enerji tüketen ağlardan ikisi. İkili, sırasıyla 17 ve 14 MJ’lik enerji tüketiyor. Litecoin ve Ethereum ise Bitcoin ile Monero’nun neredeyse yarısı kadar enerji tüketimi yapmakta. Neodim, seryum, altın ve bakır gibi önemli madenlerin kazılması ise, sırasıyla Bitcoin ve Monero’ya kıyasla 9, 7, 5 ve 4 kat daha az enerji tüketmekte.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment