Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Yeni Deloitte Araştırması: Blockchain Büyük Şirketlerin Yüzde 75’ini Çekiyor

Deloitte tarafından yapılan bir ankete göre, 500 milyon doların üzerinde yıllık gelire sahip şirketlerin %74’ü, blockchain‘e ilgi duymakta ve bunların çoğu ya çoktan blockchain kullanmaya başladı, ya da önümüzdeki 12 ay içerisinde bunu kullanmayı planlıyor.

Anket yedi ülkede ve dokuz ekonomik sektörde hizmet veren 1.000’in üzerinde yönetici ile yapıldı. Anketin temel amacı ise dağıtık cüzdan teknolojilerinin ne denli kullanıldığını ve kabul edildiğini ortaya çıkarmak.

Sonuçlara göre olay blockchain ile ilgili pilot denemelerden, yavaş yavaş gerçek dünya temelli uygulamalara doğru dümen kırmakta.

”Bu rakamın neredeyse yarısı (%34) şirketlerinin üretim aşamasında çoktan bir tür blockchain sistemini kullanmaya başladığını belirtirken, geri kalan %41 ise şirketlerinin önümüzdeki 12 ay içerisinde blockchain uygulamalarına geçiş yapmayı planladığını ifade etmekte.”

Dahası, katılımcıların %40’ından fazlası önümüzdeki yıl içerisinde şirketlerinin en azından 5 milyon dolarlık blockchain teknolojisi yatırımı yapacağını belirtti.

Görüşleri alınan üst düzey şirket yöneticileri bu teknoloji hakkında çok olumlu şeyler ifade edip önümüzdeki yıldan itibaren gerçek bir kaç adım atacaklarını vurguladılar. Yetkililer blockchain’i çeşitli süreçleri ve görevleri baştan aşağı değiştirebilecek potansiyele sahip bir teknoloji olarak görmekte.

Hangi endüstrinin bu teknolojiyi ne denli benimsediği konusuna geldiğimizde ise, katılımcıların %23’ü blockchain’i finansal hizmetlerde kullandığını, %18’i ise teknoloji, medya ve komünikasyon sektöründe kullandığını dile getirdi.

Yöneticiler blockchain’in daha hızlı işlem yapma, yeni iş modelleri, mükemmel güvenlik ve daha düşük işlem ücretleri gibi bir kaç avantajı olduğuna da değindi.

Katılımcıların %84 gibi büyük bir oranı blockchain’in geleneksel bilgi teknolojileri sistemine göre daha güvenli olduğunu söylerken, sadece %8 bunun daha az güvenli belirtti. Geri kalan %8 ise ’emin değilim’ seçeneğini işaretledi.

Katılımcıların çoğu (%78), bu teknolojiyi kullanmamanın gelecekte rekabet konusunda sıkıntılar yaratabileceğini düşünüyor. Buna rağmen yöneticilerin 3’te 1’i blockchain kullanımının önünde bazı engeller olduğunu söyleyip, kendilerinin dağıtık cüzdan teknolojileri ile alakalı yatırım getirilerinin hala kesin olmadığını ifade etti. Diğer engeller olarak düzenleyici konulara, güvenlik tehditlerine ve anlayış veya yetenek konusundaki eksikliklere değinildi.

Bütün bunlara rağmen, Deloitte şirketlerin blockchain kabulüne devam etmelerini tavsiye ediyor.

”Buna rağmen, şu an için şirketlerin blockchain ile ilgili yapabilecekleri tek hata olarak gördüğümüz şey, hiçbir şey yapmamaları ihtimali. Uygulamak için tamamen sağlam bir zemine sahip olmasa bile, şirketlerin blockchain üzerinde hep bir gözlerinin olmasını ve böylelikle karşılarına bununla ilgili bir fırsat çıktığında bundan faydalanabilmelerini öneriyoruz.”

Deloitte Consulting LLP isimli ABD merkezli firma tarafından yapılan anket, 26 Mart 2018 ile 5 Nisan 2018 tarihleri arasında, ABD, Kanada, İngiltere, Fransa, Almanya, Çin ve Meksika‘da bulunan 1.053 tane üst düzey şirket yetkilisi ile yapıldı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment