Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Yerli Yatırımcılardan ‘Makas’ Sitemi

Yerli yatırımcılar kripto para borsalarındaki makas farkının normalden çok daha büyük olmasından şikayetçiler.

Bitcoin fiyatı geçtiğimiz son birkaç saat içerisinde yüzlerce dolar yükseldi. Bu süreç içerisinde yalnızca küresel kripto para piyasasının değil yerli kripto para piyasasının da epey hareketlendiğini gördük.

CoinTürk’ten tanıdığımız Levent Kurt dün gece paylaştığı bilgilerde yerli borsaların toplam hacminin 1.1 milyar lirayı aştığını söyledi. Bu bilgilere göre bu 1.1 milyar liralık hacmin 930 milyon liralık kısmı sadece BtcTurk ve Paribu’dan geldi.

Yerli borsalar böylece yeni bir hacim rekoru kırdılar kırmasına ama bu süreç içerisinde eleştiriden de kaçamadılar.

Makas Sitemi

Sosyal medyada Richard Sorge adlı kullanıcı geçtiğimiz gece Twitter hesabından şu görüntüyü paylaştı:

Kaynak: Twitter

BtcTurk’teki makas farkına dikkat çeken Sorge, yerli borsaları global standartlara uymamakla suçladı. Bu yorumunun sadece BtcTurk’ü değil her yerli borsayı kapsadığını vurgulayan Sorge şunu söylüyor:

“Ülkemizden global bir borsa çıkmamasına şaşmamalı, her ani harekette neden bu kadar makas farkına maruz bırakılıyor kullanıcılar? Bu sorun neredeyse bütün yerli borsalarda var, Btctürk özelinde bütün yerli borsalaradır bu sitemim…”

Haklı Eleştiri mi?

Yatırımcılar yerli borsalara çeşitli konularda tepki gösteriyorlar. Bu borsalardaki işlem çifti çeşitliliğinin az olmasını, bazı çiftlerde yeteri kadar likidite olmamasını, bazı borsaların kritik anlarda ‘teknik arıza’ nedeniyle işlemleri durdurmalarını ve daha birçok şeyi eleştiriyorlar. Borsalarda eleştirilen bir diğer konu da yüksek komisyon oranları. Hatta Muhabbit ekibi kısa süre önce yerli borsalardaki komisyon oranını gösteren bir tablo hazırladı. Sitenin kurucusu Aytunç Yıldız bu tabloyu paylaştıktan sonra yerli kripto para camiasında önemli olaylar yaşandı.

Fakat sosyal medyadaki bazı isimlere göre borsaları en azından bu makas farkı yüzünden eleştirmek pek doğru değil. Bu isimlere göre borsa yönetiminin emir defterindeki makas farkıyla ilgili yapabileceği herhangi bir şey yok. Dolayısıyla borsanın bu konuda herhangi bir suçu da yok.

BtcTurk Ne Diyor?

BtcTurk ekibinden Onur Gözüpek ile iletişime geçtiğimizde kendisi de bu durumdan BtcTurk’ün “sorumlu olmadığını” söyledi.

Gözüpek borsada görülen emir defterinin tamamen kullanıcı işlemlerine göre güncellendiğini ve BtcTurk’ün bu deftere herhangi bir şekilde müdahale etmediğini ifade ediyor. Borsada “gerçek kullanıcıların verdiği alış ve satış emirleriyle” işlem yapıldığını söyleyen Gözüpek, bu makas farkının “yeterli alış veya satış emrinin olmadığı durumlarda” büyümesinin normal olduğunu belirtti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment