Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Yine ve Yeniden: Hawaii’nin ‘Tosuncuğu’, Satoshi Nakamoto Olduğunu İddia Etti

Bitcoin Cash camiası, bu hafta içinde enteresan iki bilgiyi gün yüzüne çıkardı. Bitcoin Cash adına, geçtiğimiz yıl iki farklı patent başvurusunun yapıldığı belirtirtilirken, bu başvurulardan birinin sahibi olarak bilinen kişinin; 2001 yılında Hawaii’nin Honolulu bölgesinde yaşayan insanları dolandırarak, milyonlarca dolar para çalan ve kendisinin Satoshi Nakamoto olduğunu iddia eden biri tarafından yapıldığı ortaya çıktı. Bu haberle birlikte, kendini Satoshi Nakamoto olarak tanıtan kişi sayısı, bir kişi daha arttı.

Patent Başvurusu Yapan Dolandırıcı

İngiltere merkezli bir firmanın Bitcoin ismini kendine tecil ettirmesinin üzerinden henüz çok zaman geçmemişken, şimdi de Bitcoin Cash isminin tescili için çalışmalar başladığı belirtiliyor. Bitcoin Cash ismini tescil ettirmek için Amerikan Patent ve Marka Ofisine başvuruda bulunan insanlar; bu ismi alıp çeşitli yazılımlar ve online kripto para ticaretinde kullanarak bir itibar sağlamaya çalışıyor. İşte 18 Mayıs 2018 tarihinde yapılan ve Bitcoin Cash camiasının ortaya çıkardığı başvuruyu yapan isim ise hayli ilginç. Ronald Keala Kua Maria ismindeki Hawaii’li bir vatandaşın, kendini Satoshi Nakamoto olarak nitelediği ve de Bitcoin Cash ismini almak için çalışmalar başlattığı kaydedildi.

"I Am the Real Satoshi" Claims Hawaiian Man After Filing Bitcoin Cash Trademark

Dolandırıcı, Şimdi de Bitcoin Cash İsmini İstiyor

Ronald Keala Kua Maria ismi, birçoklarına bundan yaklaşık 17 sene önce yaşanan bir olaylar silsilesini hatırlatıyor. 2001 yılında, Kua Maria ve annesi dolandırıcılık yaparak Hawaii vatandaşlarının milyonlarca dolarını cebe indirmekle suçlanmıştı. Kargoculuk süreçlerine ilişkin başlayan bu dolandırıcılık furyasını başlatan isim olan Kua Maria, o dönemde insanların parasını alıp aslında hiç olmayan bu şirketlerin hisselerine yatırım yapacağım vaadi ile kullanıyor ve bu paraları aslında cebe indiriyordu. Hawaii yerel basınında çıkan haberlerde de, sürecin gerçekliği doğrulanıyordu.

"I Am the Real Satoshi" Claims Hawaiian Man After Filing Bitcoin Cash Trademark

2001’deki olayın ardından ise günümüze gelindiğinde btcfork isimli bir Twitter kullanıcısı tarafından kurulan Satoshinakamoto.ws isimli bir internet sitesi, bu gizemli patent başvurusunun içeriğini de ortaya koyuyordu. Sitede yer alan notta, şu ifadeler yer alıyordu:

”Benim adım Ronald Keala Kua Maria ve beni birçoğunuz Satoshi Nakamoto olarak da tanıyorsunuz. Ben Bitcoin ve Blockchain teknolojisinin yaratıcısıyım. Bundan dolayı da hak ettiğim gibi tüm her şeyin telif ve tescil hakkını almak için başvuruda bulundum. Ana amacım bu sistemlerin tescilini almaktır.”

Siteye daha detaylı bakıldığında, Bitcoin Blockchain’i ile ilgili bir başka white paper metninin de yer aldığı görünüyor. Kua Maria’nın Tüm Koinlerin Babası adıyla kaleme aldığı bu white paper’da, Hawaiili bu dolandırıcının Bitcoin Cash ile ilgili web sitesi domainleri olan ve aralarında thesatoshinakamoto.com, bitcoincopyrights.com, bitcoincashcopyright.com, bchcopyright.com gibi sitelerin de bulunduğu birçok sitenin sahibi olduğu da iddia ediliyor.

Bu sitelere giren insanlar, bir şekilde Kua Maria’nın rkm.world isimli sitesine yönlendiriliyor ve bu sitede de, Hawaali dolandırıcının kendisi ile ilgili bilgiler ve iş planları yer alıyor. RKM ismi ise, dolandırıcının isminin baş harflerinden oluşuyor.

RKM’nin Dünyası: Tüm Özel Şifreler, Blockchainler ve Bitcoin’leri Tescil Ettireceğim

Kua Maria, daha sonra sitesinde şu ifadeleri kullanıyor:

”Benim yaptığım ve tescil için başvurduğum şeylerin dışında başka hiçbir yasal düzenleme süreçleri, lisanslar ya da telif hakları yoktur. Bunu yaptığını iddia eden herkes dolandırıcıdır. Uzun bir süredir bu konu ile ilgili sessiz kalmayı tercih ettim. Birçok ulusal ya da dünya çapındaki otorite, benim evime girip laptoplarımı, telefonlarımı ve diğer kişisel eşyalarımı elimden aldı.”

”Ben gerçek Satoshi Nakamoto’yum. Tüm Bitcoin, alt koin, özel şifreler ve Blockchain’leri ben yarattım ve bunların telif hakkını aldım. Bunların tamamı gerçektir ve hiç kimse benim iznim olmadan bu ürünleri kullanamaz. Bu noktada da herkesi uyarıyorum, aksi takdirde ciddi cezalarla karşı karşıya kalabilirsiniz.”

Foya: Aylık 800 Dolar

Kua Maria, tüm bu açıklamaların ardından kişiler ya da kurumların lisans kullanmak için kendisine başvuru yapabileceğini belirtirken; bunun için istediği paranın da aylık 800 dolar olduğunu belirtti. Bu durumu karşılayan kimselerin, kendisinin sahip olduğu (!) hakların tamamını kullanabileceğini belirten Kua Maria’ya dileriz bu sefer kimse inanmaz ancak tabii ki de süreci zaman gösterecek.

Bitcoin Cash ve onun özelinde diğer kripto paralar her zaman ilgi odağı olmaya devam ederken, maalesef kötü niyetli insanlar bu süreci suistimal edip dolandırıcılık yapmak için adeta fırsat kolluyor. Bitcoin Cash camiası da bu foyayı ortaya çıkarmayı başardı ancak bunun gibi yüzlerce süreç olduğunu da söylemek mümkün. Bakalım Ronald Maria bu süreçle ilgili çıkıp bir açıklama yapıp, kendini Satoshi Nakamoto olarak tanıtma noktasında güvenilir argümanlar sunabilecek mi? Bize sorarsanız, pek sanmıyoruz…

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment