Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Zcash Yatırımcısının Dikkatine: İşte Şirketin 2 Yıllık Yol Haritası

Piyasaya çıkışınının iki yıl ardından, Zcash için artık yeni bir adım atma ve yeni bir meydan okumaya başlama vakti gelmiş gibi görünüyor.

Zcash’in düzenlediği ilk konferans olan Kanada’nın Montreal kentindeki Zcon0 etkinliğinde konuşan projenin kurucusu ve CEO’su Zooko Wilcox, şirketin önümüzdeki iki yıl için neler yapmayı planladığı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Zcash’in ilk zorunlu güncellemesi olan Overwinter’ın 347.500’üncü blok kazıldıktan sonra hayata geçmesinden dakikalar sonra konuşan Wilcox, Zcash’in workshoplar ve dersler ile birlikte topluluğa gizliliğin değerlerini ve özelliklerini öğretmeyi düşündüğünü ifade etti ve bu sayede gizlilik odaklı koinin kullanım alanını arttırabileceğini belirtti. Wilcox, şöyle konuştu:

”Teknik anlamda gerçekten de başarılı olduk ancak şu anda kullanılabilirlik ve yaygınlık açısından daha iyi olabiliriz. O yüzden önümüzdeki iki yılda bizden bu iki kelimeyi çok duyacaksınız.”

Artmış gizlilik, güvenlik, kullanılabilirlik ve merkeziyetsizlik gibi şeyler zaten salı günü şirketin yayınladığı yol haritasında yer aldı ancak konferansta konuşan Wilcox, o planın nihai plan olmadığını belirtti ve belki birkaç değişiklikle birlikte resmi ve bağlayıcı yol haritasının Ağustos ayında yapılacağını açıkladı.

Kriptografi araştırmacısı Mary Maller Zcash’teki takip edilebilirlik sorunları üzerine bir sunum yaparken, UX araştırmacısı Linda Naeun Lee de çeşiti konularda bir brifing verdi.

Ölçeklenebilirlik ve Blockchain’i kendiliğinden gizli yapabilme konusunda Zcash’in iyi iş çıkarmaya başladığını belirten CTO Nathan Wilcox ise, Zcash’in iyi bir çalışmayla tüm bu endişeleri yok edebileceğini belirtti ve şunları söyledi:

”Şu güne dek genelde temel güvenlik noktaları üzerinde çalışmalar yaptık ancak kullanım ve yaygınlık yeterince iyi olmazsa, bu çalışmalar da çok bir işe yaramayabilir. Bizim yapmamız gereken şey inovasyon ve protokol dizaynı arasındaki geçişlerden net geri bildirimler almak ve bu sayede ürünü daha iyi geliştirebilmek.”

Gizlilik ve Kullanılabilirlik

Etkinlikte daha sonra ağın bir sonraki hard forku olan Sapling’in Zcash ağı için ne anlama geldiği ile ilgili sunumlar da yapıldı. Bu yılın Ekim ayında yürürlüğe girmesi beklenen bu hard forkun, Blockchain üzerindeki gizli para transferlerinin ölçeklendirilmesini arttıracağı ifade edildi.

Konuyla ilgili konuşan şirket çalışanı Matthew Green Sapling’in bir önceki ağ yapısı ile aynı olacağını ancak bununla birlikte çok daha efektif olacağını ifade etti. Zcash mühendisi Sean Bowe da bu yeni performans güncellemelerinden bahsederken, korumalı para transferlerinin boyutunu iyice küçülteceklerini ve bu sayede bu para transferlerinin cep telefonundan gerçekleşecek seviyeye geleceğini belirtti. Aynı zamanda Zcash’in cüzdan içi yazılım eksikliği olduğuna da değinen Bowe, şu aşamada Windows veya Linux sayesinde korumalı gönderimlerin gerçekleştiğini ancak bu sorunun da ileriki dönemde çözüleceğini belirtti.

Topluluğa seslenen UX araştırmacısı Linda Naeun Lee ise çok spesifik ihtiyaçları olan ve hayli motive kişilerin Zcash kullanabileceğini belirtirken, kendisinin ciddi bilgisi olmasına rağmen halen kafasının karıştığını da itiraf etti. Lee ayrıca insanların Zcash Blockchain’i üzerinde şeffaf ve korumalı para gönderimlerinin farkları konusunda daha iyi eğitilmeleri gerektiğini belirtirken, bu sayede daha iyi bir kullanıcı deneyimi yaşanacağını da sözlerine ekledi.

Ayrıca Maller tarafından da belirtildiği gibi, Zcash Blockchain’i üzerindeki şeffaf gönderimler, korumalı gönderimlerin de akıbetini olumsuz etkileyebilir. Bu sebeple de ağın tamamen gizli olması ve de şeffaf gönderimlerin kaldırılması gibi çözümler de, Zcash’in bu etkinliğinde tartışıldı.

Tamamen gizli bir sistem oluşturmak gerçekten de çok zor ve bir hayli zahmetli bir iş. En baştan yapıyı düzenlemek gerekiyor ancak Zcash şimdiden temel protokol durumlarını halletmiiş durumda ve daha iyi değişiklikler için hazırlık yapıyor. Matthew Green de bu süreci ”Ben böyle kripto paralara bayılıyorum. Bir anda telefonu kaldırıp anonim gönderimler yapmak çok hoşuma gider” cümleleri ile açıklıyor.

Madencilik Sorunları: Zcash ve ASIC

Etkinliğin bir diğer bölümünde ise konu Zcash madenciliği ve ürünün ASIC cihazlara olan bakış açısıydı. ASIC cihazlar da aynı diğer koinler gibi, Zcash topluluğunda tartışma yaratırken, Zcash bu konuda iyi bir ekip toplamayı başardı.

GPU madencileri, ASIC madencileri, Bitmain’in ASIC cihaz üretim birimi temsilcileri, Zcash şirketi ve Zcash vakfından yetkililer oturup bu konuyu nasıl çözebileceklerini ve ne yapacaklarını konuştu. Workshop’a katılan isimlerden birisi bu konuda net bir yaklaşım isterken, değişimin yapılıp yapılmayacağı konusunda şeffaf bir yaklaşımın iyi olacağını belirtti.

Katılımcılar örneğin eğer Zcash şirketi ASIC cihazları havuzdan çıkarma kararı alacaksa, bunu hemen yapması gerektiğini ve aksinin kafa karışıklığı yarattığını ifade etti. Değişimin zorluğu da göz önüne alındığında, Wilcox’a göre böylesi bir değişikliği duyurmak için Zcash’in en az 10 aya ihtiyacı var.

ASIC cihazları devre dışı bırakmak için PoW algoritmasında ufak bir değişiklik yapılması gerektiği bilinirken, bazı katılımcılar bu hamlenin ağın güvenlik düzeyine zarar vereceğini ifade etti. Wilcox, her iki grubun da memnun olacağı yeni bir PoW düzeni üzerinde çalıştıklarını ve bu araştırmayı da derinlemesine yapacaklarını belirtirken, katılımcıların bazıları ise buna karşı çıktı ve böylesi bir şeyin ön görülemez güvenlik açıkları yaratabileceğini belirtti. Ayrıca katılımcılar bu işin ciddi bir iş olduğunu ve yapılması halinde Zcash’in bazı önceliklerini zamanında tamamlayamayacağı konusunda şirketi uyardı.

Wilcox ve ekibi çeşitli bazı çözümler üzerinde de çalışmalar yaptıklarını belirtirken; şu noktada ise net bir yol haritası olmadığını ifade etti. Ancak Wilcox’un arkadaşları Zcash’in bu konuda bir karar vermesi için önünde Sapling’e kadar zaman bulunduğu konusunda şirketi uyardı. Sapling’in de Ekim ayında yürürlüğe gireceği düşünüldüğünde, sürecin nasıl işleyeceğini ve ne gibi gelişmelerin olacağını ise zaman gösterecek.

Gelecekte Neler Olacak?

Aynı zamanda workshop’ta Matthew Green’in başını çektiği bir ekip daha deneysel çözümler için de bir beyin fırtınası yaptı. Proof of Work modelinin daha ekolojik bir formu olan Proof of Stake modeli üzerinde çalışmalar yapacaklarını belirten Green, PoW sisteminin uzun vadede pek de mantıklı olmayacağını ifade etti.

Green aynı zamanda yeni ölçeklenebilirlik çözümleri üzerinde de durdu ve bu noktada yeni ödeme kanallarının ağa başka bir boyut katabilceğini belirtti. Aynı zamanda Zcash’in akıllı kontrat sistemleri kurmasının da iyi olabileceğini belirten Green, şirketin kendini geliştirmek için önünde zaman olduğunu da belirtti.

Katılımcılar Green’in görüşlerine katılmakla birlikte böylesi sistemleri kurmanın zor bir şey olduğunu ifade etti ve Zcash’in tamamen gizli bir sisteme geçmesinden önce birçok taşın yerine oturması gerektiğini belirtti.

Etkinlikte ayrıca önemli gündem maddelerinden birisi de ağın yönetim biçimiydi. Etkinlik, Zcash ağında daha merkeziyetsiz bir yönetim anlayışının ilk adımlarını atarken, etkinliğin üçüncü günü neredeyse tamamen buna ayrıldı. Zcash’in önünde bu tarz çok şey olduğunu belirten Wilcox, gelecek yıllarda sürecin farklılaşacağını da belirtti ve örneğin fonlanan Zcash’lerin ne olacağı ile ilgili kararı gelecekte topluluğun vereceğini aktardı.

Wilcox ayrıca Overwinter ve Sapling’in Zcash’in gelecekteki hareketlerine zemin hazırlayacak önemli güncellemeler olduğunu da belirterek şunları söyledi:

”Bizim için sürdürülebilirlik çok önemli bir şey ve bu konuda kararı topluluğun kendisinin vermesi gerekiyor. Zcash’in gelişiminin önümüzdeki iki yılda nasıl ve ne kadar fonlanacağına topluluk karar verecek. Topluluk, gelecekte Zcash’in misyonunu tamamlamasında ve kendini geliştirmesindeki önemli kararları alacak kapasitede.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment