Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

1.2 Milyon Doları Kaybeden Bitcoin Yatırımcısından Dersler

Kripto para içerik üreticisi Peter McCormack, Bitcoin ve altcoin yatırımı ile kazandığı parayı nasıl kaybettiğini Twitter dünyası ile paylaştı. 32 bin doları nasıl 1.2 milyon dolar yaptığını ve daha sonra nasıl dibi gördüğünü anlatan Peter McCormack’in 2 yıllık inanılmaz yatırım serüvenini ardında Bitcoin yatırımı için öğrenilmesi gereken dersler bıraktı. “Dünyayı dolaştım, zengin oldum, fakir oldum…”

Kripto para dünyasında popüler içerik üreticilerden olan Peter McCormack kripto para yatırımları ile nasıl milyoner olduğunu ve sonrasında parasını nasıl kaybettiğini anlattı. Bu konu ile barışık olduğunu söyleyen McCormack hikayesini yatırımcıların kulağına küpe olmasını istediği için paylaştığını belirtti.

Kripto para yatırımları 32 bin dolar ile başladı

Peter McCormack için 2016 yılı pek de parlak sonlanmıyordu. McCormack, o yıl aralık ayında reklam ajansını kapatmak zorunda kaldığında, elinde biraz parası ve kripto para yatırımına olan inancı vardı. 32 bin dolarını Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) ikilisine yatırmaya karar verdi. Peter yatırımının değerlendiğini görünce, bu iki kripto para ile kısıtlı kalmamaya ve birçok başka altcoine yatırım yapmaya başladı. 

“Monero, Dash, bu, şu, herhangi bir saçmalık… Yatırım yaptığım her şey artmaya devam etti”

Nasılsa kripto paralar sonsuza kadar yükseliyor

Peter, elini attığı her coinin yükselmesi ile kendini harika bir trader olarak hissetmeye başladı. 6 aylık bir süre içinde 300 bin – 500 bin dolar aralığında para kazanmayı başardığında durmaması gerektiğini hissederek, kendine hiç pay ayırmadan daha fazla yatırım yaptı. Yıl sonunda ise Peter’in 1.2 milyon doları vardı.

32 bin dolarını 1.2 milyon dolara çeviren Peter, tam bir dahi olduğunu düşünerek bir sürü iş kurmayı kafasına koydu. Bu para ile hayallerini gerçekleştirmek istediğine karar veren Peter, kendi deyimi ile “kulağa ne kadar aptalca gelse de”, Bedford Town Futbol Kulübü’nü satın alarak; takımı ligde başarıya ulaştırmak istiyordu. Kendi kendine “Kripto paralar sonsuza dek yükselirken bunu yapmak için ihtiyacım olan paraya ulaşmak, sadece 6 ay sürer” diye düşünüyordu. 

Tek kişilik bir orduyu bitiren çöküşler

Kripto paralardan aldığı getirileri birçok koldan sürdüren Peter, tek kişilik bir ordu gibi çalışıyordu. Trading, kripto para podcasti, madencilik, madencilik havuzu ve yatırım danışmanlığı gibi işler ile kripto para getirisini sürdürüyordu. 

Kripto para piyasası 2017’de oldukça çalkantılı zamanlardan geçerken Peter, bu çöküşlerin kısa süreli ve geçici olduğunu düşündü; görmezden gelmeye karar verdi. Peter piyasanın bir şekilde toplanarak eski haline geleceğine inanıyordu fakat durum böyle olmadı. Bu çöküşlerde Peter’ı en çok etkileyen cephe ise madencilik oldu. Madencilik Peter’a yalnızca bir ay boyunca para kazandırırken, sonraki aylarda sürekli olarak kaybettirmeye başladı. Zararını elindeki Bitcoin’ler ile ödemeye başlayan Peter’ın madencilik işinden vazgeçmesine çok az kalmıştı. Aynı zamanda yeni kıyafetler, first-class uçuşlar, ailesine borç vermek, hayır işleri, lüks zevkler gibi şeyler yüzünden de sermayesi erimeye devam etti.

Yatırımlarının zirvesinde 150 Bitcoin’i olan Peter, dolar kazanmak için trade faaliyetlerini sürdürürken elindeki BTC’leri kaybediyordu. Bunun yanlış bir strateji olduğunu fark ettiğinde elinde 80 BTC kalmıştı. Yatırım yaptığı diğer kripto paralar de çökmeye devam ederken elindeki değer de giderek eriyordu. Peter, açgözlülük ve hırsına yenik düştüğünü farkına vardığında ise artık çok geçti. Vergi borcunu ödedikten sonra elinde hemen hemen hiçbir şey kalmamıştı. 

“Pişmanlık duyuyorum ama hayatımdan da memnunum”

Kazandığı parayı sürdürülebilir bir şekilde kullanamadığından pişman olduğunu söyleyen Peter, yine de hayatın kendisine gösterdiği şeyler için de memnun olduğunu dile getiriyor. Artık bir baba olarak ailesine bakmak, podcast programını sürdürmek ve açgözlülüğe kapılmadan Bitcoin yatırımlarını sürdürmek istiyor. Peter McCormack, Twitter hesabından hikayesini paylaşmasının yanı sıra, yatırımcılar için de bazı tavsiyeler vermek istiyor. 

Peter McCormack’ten alınması gereken dersler

Şirketini kapattıktan sonra milyoner olan ve yeniden sıfıra düşen Peter McCormack, Bitcoin yatırımı ile ilgili öğrendiği bazı dersleri paylaştı.

Ders 1: Sahip olduğunuz satoshi miktarı, elinizdeki dolar değerinden önemlidir.

“21 milyon/sahip olduğunuz satoshi=puanınız

Dolar değeri sürekli değişir fakat elinizdeki satoshi yeni finansal ölçütünüzün göstergesidir ve sabittir.” 

Ders 2: Sabır.

“Kısa vadeli oyunlar oynamayı bırakın. Eğer çok over-leveraged konumlanırsanız, düşüşleri toparlayamazsınız. 

Bitcoin’in en önemli olayı arz ve talep meselesidir. Bitcoin bir hard-money’dir ve BTC alan insanlar genelde nadiren ellerindekini satarlar.”

Ders 3: Kendi avantajınızı bulun.

“Tabii ki trade yapacaksınız fakat bu piyasada çoğunlukla kazanamayacaksınız. 

Bu sebeple trading dışında kendinize bu alanda avantaj sağlayabileceğiniz bir kol bulun. Mesela ben podcast yapıyorum. Siz başka neler yapabilirsiniz?”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!