Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

1 Milyar Dolarlık Bitcoin Toplayan Darknet Sitesi Kapanıyor

Siber güvenlik hizmeti veren Gemini Advisory, çalıntı kredi kartlarıyla bitcoin toplayan darknet sitesi Joker’s Stash’in 15 Şubat’ta kapanacağını açıkladı. Şirket, 1 milyar dolar değerinde bitcoin toplayan darknet sitesinin neden kapatıldığının bilinmediğini söyledi.

2014 yılında kurulan darknet sitesi Joker’s Stash, kurulduğu günden beri çalıntı kredi kartı bilgilerini satan bir pazaryeri olarak işlev gördü. Sitenin kurucusu JokerStash, paylaştığı bir gönderide 15 Şubat tarihinde siteyi tamamen kapatacaklarını, bir daha hiçbir şekilde geri açmayacaklarını söyledi.

bitcoin-darknet
Site kurucusunun paylaştığı gönderiye ait görsel. Kaynak

Site neden kapanıyor olabilir?

Gemini Advisory, Joker’s Stash’in kapanmasının arkasında birkaç sebep olabileceğini gösterdi. Öncelikle site kurucusunun FBI tarafından tutuklandığı ve Covid19 olduğu gerekçesiyle bir süre hastanede yattığı üzerine çeşitli iddiaların internette dolaştığından bahsedildi. Bununla birlikte, 17 Aralık 2020 tarihinde FBI ve Interpol tarafından Joker’s Stash sitesine geçici olarak el konulması da sitenin kapanmasında potansiyel olarak rol oynayabilir.

Son olarak siber güvenlik şirketi, bitcoin fiyatında görülen artışın kapatma kararı üzerinde bir etkisi olabileceğini belirtti. Aktarılanlara göre, Joker’s Stash’in kurucusu bitcoin’i erken benimseyenler arasında bulunuyor ve muhtemelen siteden elde ettiği servet sayesinde emekliye ayrılmak istemiş olabilir.

Sitenin satıcıları başka darknet pazarına geçebilir

Gemini Advisory, bazı büyük darknet siteleri kapansa bile yasa dışı sitelerin faaliyetlerinin bu durumdan pek olumsuz yönde etkilenmediğini ifade etti. Örnek olarak Silk Road’ı veren şirket, bu sitenin kapatılmasının darknet piyasası üzerinde pek tesiri bulunmadığını söyledi. Benzer şekilde, Joker’s Stash’in kapatılmasının da darknet piyasasına pek bir zarar vermeyeceğini öne sürdü.

Bu nedenle Gemini Advisory, Joker’s Stash’in yasa dışı satıcılarının sitenin kapanması halinde çok büyük bir ihtimalle diğer yüksek profilli darknet sitelerine geçiş yapacağına inanıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!