Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bir Ayda Üç Kat Değerlendi: IOST Nedir?

Son 2 haftadır en çok kazandıran 5 altcoin listemize girmeyi başaran IOST performansı ile göz doldurdu. 11-17 Aralık haftasında neredeyse ikiye katlanan IOST fiyatı, iki haftada %250 oranında yükseldi. Peki, IOST nedir?

IOST son haftalarda yaşanan altcoin rallisinin öne çıkan kripto paralarından olmayı başardı. Kısa sürede ikiye katlanan IOST fiyatı 18 Ocak gününe 0,017 dolardan 0,022 dolara çıkarak başladı.

Piyasa değerini 350 milyon doların üstüne çıkaran IOST, en büyük ilk 80 kripto para arasına girmeyi başardı. IOST için günlük ticaret hacmi ise 550 milyon dolara yaklaşıyor. Tüm zamanların en yüksek değeri olan 0,12 dolarlık fiyatı 2018 yılında kaydeden IOST, son 1 ayda gösterdiği performansa rağmen rekor seviyesinden hala oldukça uzakta.

1-aylik-IOST-fiyat-grafik
IOST fiyatı için 30 günlük değişimi gösteren grafik. Kaynak

IOST nedir?

IOST kendi düğümleri (nodes) ve cüzdanları olan, kendini yeni nesil ve ultra hızlı olarak adlandıran bir blockchain ekosistemidir. Açık kaynaklı blockchain altyapısına sahip olan IOST güvenli ve ölçeklenebilir şekilde tasarlanmıştır. Projenin nihai hedefi, çevrim içi hizmetlerin omurgası olarak çalışmaktır. Proje geliştiricileri ağdaki işlemlerin güvenilirliğini ve verimliliğini sağlamak için inanılabilirdik kanıtı (proof-of-believability) algoritmasını geliştirmiştir.

IOST’nin kendi beyanına göre rakipleriyle arasındaki en büyük fark; Ethereum saniyede 20, Tron 2 bin, EOS 4 bin işlem yaparken IOST’nin 100 bin işlem yapabilecek kapasiteye sahip olmasıdır.

Proje Ocak 2018’de üniversitedeyken ilk girişimini 40 milyon dolara satan girişimci Jimmy Zhong, Uber’da yazılım mühendisi olan Terrence Wang, Goldman Sachs’ta görev almış olan Justin Li, yapay zeka girişimcisi Ray Xiao ve Ethercap’in kurucu ortaklarından Kevin Tan tarafından kuruldu.

Maksimum arzı 22.3 milyar olarak belirlenmiş olan IOST’nin dolaşımdaki arzı yazım esnasında 18.4 milyardır. IOST coin Binance, OKEx, Uphit, Huobi, Bithumb gibi önemli borsalar tarafından listelenmektedir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!