Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

1 Milyon Dolarlık Bitcoin Dolandırıcılığı Olayında Tutuklama

İspanya polisi  1 milyon dolarlık Bitcoin dolandırıcılığı vakasını çözüme kavuşturdu. Polis tarafından yapılan açıklamaya göre Santiago Fuentes ismindeki dolandırıcı, en az 120 bin kişiyi dolandırmaktan tutuklandı.

İspanya’da gerçekleşen olayda polis ekipleri bir kripto para dolandırıcılığını daha çözmüş oldu. Suçlamaların yöneltildiği isim Santiago Fuentes’in en az 120 bin kişiyi dolandırdığı bilgisi paylaşıldı. ArbiStar vakası olarak da bilinen bu olayda dolandırıcı, kurbanlarından toplamda 1 milyon dolar para elde etti.

“Bitcoin kârınız kısa süre içinde sınırları aşacak”

Elde edilen bilgilere göre Fuentes, kurbanlarının güvenini çalmak için kripto para birimini güçlendiren bir bot –bilgisayar yazılımı– geliştirdiği reklamını yaptı. Aslında sadece bir hayal ürünü olan bu bot, Fuentes’in iddialarına göre müşterilere muazzam bir kâr garanti ediyordu. Olayların meydana çıkışı işe şu şekilde gerçekleşti: 12 Eylül tarihinde Arbistar CEO’su tarafından Community Bot projesinin aniden iptal edildiği duyuruldu. Bunun üzerine olaydan etkilenen bazı kişilerce firmaya dava açıldıktan sonra yetkililer, olayın üzerine gitmeye karar verdi.

“Ben bir dolandırıcı değilim”

Yapılan paylaşımlara göre müşteriler, projenin iptalinin ardından şirket için yatırdıkları Bitcoin varlıklarına erişemediler. Mağdur müşterilerden benzer şikayetler gelmeye başlayınca Fuentes de bunun üzerine bir açıklama yaptı. Fuentes, ani iptalin “bilgisayar hatasından” kaynaklandığını iddia etse de bu, mağdur müşterileri ikna etmeye yetmedi. Bunun üzerine Fuentes, 14 Eylül’de ArbiStar YouTube kanalında bir videolu açıklama dahi yaptı. Fuentes, açıklamasında projenin durdurulmasının nedenini ve geri ödemelerinin nasıl yapılacağını anlattı. Videoda ayrıca bot ürününün yanlış yönetildiği de söylenmişti.

Santiago Fuentes, 14 Eylül’deki videosunda vakanın bir dolandırıcılık ya da iflas vakası olduğunu inkâr etmeye devam etti. Hiçbir dolandırıcının bu tarz bir açıklama yapmayacağını belirten Fuentes, tehditler sebebiyle ofislerini de kapattığını açıkladı. Her ne kadar Fuentes’ten bu tarz açıklamalar gelmiş olsa da polis, Fuentes’in bulunduğu iddia edilen çeşitli lokasyonlara birbiri ardına baskınlar yaptı. Şu anda tutuklu olarak yargılandığı bilinen Santiago Fuentes’in çeşitli suçlardan yargılanacağı biliniyor. Bu suçların arasında kara para aklamak ve bir suç örgütüyle bağlantılı olma gibi çeşitli yasa dışı eylemler bulunuyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!