Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

10.000 BTC İle Pizza Alan Adam Bu Sefer Lightning Network Kullanıyor

 

2010 yılının 22 Mayıs günü, dünyada ilk kez Bitcoin ödeyerek fiziksel öge alışverişi yapan adam Laszlo Hanyecz, bunu iki pizzayı 10.000 BTC için satın alarak gerçekleşmişti. Kendisi bu sefer de Lightning Network aracılığıyla iki pizza daha satın aldı.

Laszlo Hanyecz’in bugün Lightning-dev e-posta listesinde paylaştığı gönderiye göre şimdilik ”pizza/Bitcoin atom takas yazılımı” bulunmadığı için bir arkadaşının yardımıyla Londra’da bulunan pizzacılardan biriyle Lightning Network ile ödemek üzere anlaşma yapmak zorunda kalmış.

Bununla birlikte, Hanyecz’e göre, işlem hala günlük hayattaki işlemler için bu teknolojinin nasıl işlediğinin temel öncülüğünü gösteriyorAyrıca pizzacılar kendi lightning network node’ları ile de doğrudan ödeme kabul edebilirler.

Orijinal BTC pizza işlemi 22 Mayıs 2010’da gerçekleşti ve o zamandan beri Bitcoin Pizza Günü olarak kutlanıyor. Hatta, iki pizza için ödenen 10.000 BTC’nin bugünün piyasa değeriyle ne kadara tekabül ettiğini günlük olarak yayınlayan bir Twitter feed‘i bile var – 25 Şubat bugünü için 97,560,750 dolara tekabül ediyor.

Bu seferki işleminde Hanyecz iki büyük pizza için yaklaşık 62 dolara tekabül eden 649000 satoshi (0.00649 BTC) miktarında bir ödeme yaptı. Hanyecz pizzayı teslim alırken parasını ödediğini kanıtlamanın en iyi yolunun, kuryeye Lightning ödeme hash kodunun ilk ve son dört karakterini göstermek ve eğer kuryenin elindekiyle örtüşüyorsa teslim almak olduğunu düşündü.

Hanyecz’e göre pizza, Lightning ödemesini başarılı bir şekilde gerçekleştirdiği için aldığı bir ödül. Eğer ödeme yapılamasaydı, ”pizza müşteriye devredilemez ve yok edilmesi gerekirdi”. Deney başarılı sonuçlandı, Hanyecz pizzasını aldı.

Hanyecz paylaştığı gönderiye fotoğraflar da ekledi. Çocuklarından birinin ”Pizzayı Seviyorum” diğerininse ”Bitcoin’i Seviyorum” yazılı tişörtler giymesi ve pizza kutularının önündeki defterde preimage kodunun yazılı olması göze çarptı.

Hanyecz’in bu deneyi, ‘ikinci katman’ bir ödeme protokolu sayılan Lightning Network için bir ilk değil. Lightning Network kullanılarak ödeme yapılan ilk fiziksel öge alışverişi, bu yılın 20 Ocak günü Reddit kullanıcısı /u/btc_throwaway1337 tarafından gerçekleştirildi. Kullanıcı, TorGuard’ın sağladığı bir ödeme kanalı üzerinden bir VPN router’ı satın aldığını açıklamıştı.

Hanyecz gönderisini şu sözlerle noktalıyor:

”Block zincirinde bir ödeme yapmak yerine bunu kullanmak için herhangi bir sebep var mı? Burada anlattıklarıma bakılırsa, muhtemelen yok. Amaç, sadece C-lightning’i biraz kurcalamak ve birkaç satoshi bozdurup durmaktan daha fazlasını yapmaktı. Belki ileride pizza dükkanlarının kendi Lightning Node’ları olur ve onlara direkt kanal açabilirim.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment