Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

10 Sene İçerisinde, Blok Zincir Teknolojisi Var Olmayacak

Fikir Will Murphy’nindir. Will Murphy Talla.com’un, Botchain’in arkasındaki şirketin blok zincir teknolojisi başkan yardımcısıdır. Botchain ise kendi kendini yöneten yani otonom akıllı programlar için bir blok zinciridir. 

Öngörülerime göre 10 yıl içerisinde blok zinciri teknolojisi öyle bir seviyeye ulaşacak ki, ”blokzinciri”  artık kullanılabilir bir terim olmayacak.

Bunu bir düşünelim. Neden blok zinciri diyoruz? Blok zincirinin en ilginç üç kısmı şöyle:

  1. Mutabakat mekanizmaları (Pos, PoW vb)
  2. Yönetim mekanizmaları (tüm zincir içinde gelecekteki gelişmelerin meta-mutabakatı)
  3. Blok zincirinin kendi yapısı

Sonuncusu iş ağının ne kadar genişleyebileceğini, işlem zamanlarının ne kadar hızlı olacağını ve benzeri şeyleri etkiler. Blok zincirinin yapısı, “blok zinciri” dememizin nedenidir.

Peki ”blok zinciri” derken ne demek istiyoruz? İki terimi ayırıp bakalım:

Blok: Bir araya gelmiş bir kaç işlem

Zincir: Kriptografik olarak doğrusal bir yola bağlanmış bloklar

Güle Güle Bloklar

Bence 10 sene içerisinde bloğa ihtiyacımız olmayacak. Onun yeri işlemlerin birbirine bağlı olduğu ve önceki işlemleri onaylayabilen bir sistem gelecek.

Yeni bir işlem yapabilmek için, kuyrukta bekleyen diğer işlemleri de onaylamanız lazım. İstediğinizi yapabilmek için, başkaları için biraz çalışmanız gerekiyor.

Neden böyle yapasınız ki? Bu modelin işlem zamanı, örneğin, bitcoin’in bugünkü işlem zamanından daha hızlı. Madenci teknik olarak işin içinden çıkarılıyor, her işlem önceki işlemi onaylıyor. İşlem süreleri, daha fazla insan sistemi kullandıkça azalabilir.

Zincirlere de bay bay

Aynı zamanda gelecekte zincirlerin tek yönlü blok dizilerinden oluşmayacağını da düşünüyorum. Bence daha çok bir ağ (veya grafik) gibi görünecektir. Belki de birçok paralel işlemin gerçekleştiği birkaç farklı yönde giden doğrusal olmayan olmayan bir dizi dalımız olabilir.

Belki de buna işlem grafiği diyebiliriz. Ben bazı benzer içerikler için Tangle terimini de gördüm (IOTA Protokolünde)

Belki günümüzde ”bulut” dediğimiz teknoloji gibi buna da ”grafik” deriz. Bu küresel grafiğe bilgi ve işlemlerimizi kaydedeceğiz (bilsek de bilmesek de)

DAG’a (Yönlendirilmiş Asiklik Grafiği) Giriş

Düşündüğüm yol için gördüğüm en yakın şey bilgisayar terminolojisinde yönlendirilmiş asiklik grafiği diye bilinen bir şeydir..

“Matematikte ve bilgisayar bilimlerinde, yönlendirilmiş asiklik grafiği içerisinde herhangi bir kapalı döngü bulunmayan, ölçülebilir bir yönlendirilmiş grafiktir.”

DAG modelleri blok zincirlerinden daha farklı çalışır. Sıradan bir blok zinciri için madencilerin blokları muhafaza etmesi gerekir, ancak DAG iş kanıtına ya da bloklara ihtiyaç duymaz.

Yeni yönetim modelleri de gerekecektir, bu yüzden yapılacak çok iş var.

Ancak teorik olarak bu model, yeni modeller eklendikçe daha iyi oluyor. O yüzden ikisinin de ücreti  ( ya da, etherium için “gaz”) ve mevcut blok zincir modellerine göre ölçeklendirilebilirliği için daha gelişmiş bir model bulunabilir.

Gelecekte, blok zincirinin yaptıklarını daha iyi yapan başka bir şeyler olabilir. Bu modelin hala bazı zorlukları var, o yüzden nasıl olur bilmiyorum. Ancak tasarımın ilgi çekici olduğunu düşünüyorum ve nasıl gelişeceğini merakla bekliyorum.

Aslında Will Murphy’nin anlatmaya çalıştığı ve Block zinciri teknolojisinin evrimleşeceği nokta olarak ön gördüğü DAG teknolojisi iota’nın Tangle alt yapısını yansıtmaktadır.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment