Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

100 Bin Dolarlık Bitcoin Kaybeden Yatırımcı: Hepsi Benim Suçum

Bir Bitcoin yatırımcısı, cüzdanındaki BTC’leri yeni bilgisayarına aktarırken yaklaşık 100 bin dolar kaybetti. Hikayesini kamuoyuna uyarı olarak paylaşmak isteyen yatırımcı 2,6 BTC kaybetmesinde tek suçlunun kendisi olduğunu da söyledi.

Bir Bitcoin yatırımcısı BTC cüzdanını yeni bilgisayarına aktarmak isterken 100 bin dolarından oldu. Hikayesini Reddit’e paylaşan “Onnar” Bitcoin’lerini, yılbaşından hemen önce aldığı bilgisayara aktarmak istedi. Eski bilgisayarını sadece iş için kullanmak isteyen Onnar, private key’lerini tuttuğu dosya için şifre oluşturduğu bir parola yöneticisini kontrol etmeden eski bilgisayarının sabit diski sildi.

Konu Bitcoin ise hiçbir şeye %100 güvenme

Bitcoin yatırımcısı 1.5 sene önce aldığı 2,6 Bitcoin’i saklamak için dosyalarını bir parola yöneticisi ile oluşturduğu şifreler ile güvence altına aldı. Yatırımcı şifrelerin kendi ifadesi ile “%100 güvendiği” parola yöneticisinde olduğundan emindi. Onnar, her şeyi sildikten sonra parolaları kontrol ettiğinde bu kadar da emin olmaması gerektiğini anladı. USB’leri açıp BTC’lerini aktarmak için parola yöneticisine başvuran yatırımcı, private key için erişim şifrelerinin orada olmadığını gördü.

Onnar sonraki yarım saati sayfayı yenileyerek ve tekrar kontrol ederek geçirdi fakat şifrelerine ulaşamadı. Olaydan sonraki bir buçuk haftada tüm dosyalarını ve notlarını gözden geçirdi; şifre hiçbir yerde yoktu. Onnar, Ledger gibi bir kripto para cüzdanı kullanmanın daha uygun olabileceğini kabul etse de, kendi BTC saklama yönetiminin de gayet güvenli ve uygun olduğuna inanıyordu.

Neden böyle oldu?

Onnar’a göre bu sorunun sebebi parola yöneticisi ile oluşturulan şifreyi kaydetmeyi unutmasıydı. Programdan güçlü bir şifre oluşturmasını istedikten sonra parolayı kopyaladı ve dosyalarını şifrelemek için kullandı. Fakat parola yöneticisi şifreyi otomatik olarak kaydetmiyordu. Onnar, uzun süre açık unuttuğu pencereyi sonrasında aceleyle kaparken “Kaydetme” butonuna tıklamış olabileceğini söyledi. Ve böylece 2,6 BTC’ye erişmek artık mümkün değildi. Onnar’ın kaybı kabaca 100 bin dolardı.

“%100 benim hatam, diski silmeden önceden dosyaların şifresini kontrol etmeliydim”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!