Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

12 Yaşında Bitcoin Yatırımı Yaptı Milyoner Oldu

12 yaşında Amerikalı bir çocuk, büyük annesinin ona verdiği bin dolar ile Bitcoin yatırımı yapmaya karar verdi. Bu stratejik yatırım ile kendi kendini en genç Bitcoin milyoneri ilan eden Erik Finman, şimdi 21 yaşında ve yalnızca Bitcoin serveti yaklaşık 15 milyon dolar ediyor.

Erik Finman, 2011 yılında Amerika Birleşik Devletleri, Washington’da yaşayan 12 yaşında bir çocuktu. Abisi, onu bir sokak protestosuna götürdü. Protesto esnasında tutuklanan adamlardan biri garip bir gömlek giyiyordu. Üzerinde çizgili bir “B” harfi olan, değişik bir gömlekti. Erik abisine “Bu da ne?” diye sordu. Abisi ona “Bitcoin; Wall Street’in sonunu getirecek şey” diye cevap verdiğinde Erik, bu Bitcoin’in ne olduğunu iyice merak etmeye başladı ve eve döner dönmez internette araştırmaya başladı. 

Okula gitmemek için ailesi ile iddiaya girdi

O dönemler okulu hiç sevmeyen Erik Finman, ailesi ile bir anlaşma yapmaya karar verdi. 18 yaşına geldiğinde 1 milyon doları olursa, üniversiteye devam etmek zorunda olmayacaktı. Erik’in ailesi en azından, başaramayacağını anladığında bu iddiadan vazgeçip okula döner diye düşünerek anlaşmayı kabul etti. 

Erik’in büyük annesi ona başlangıç olarak bin dolar verdi. Erik’in akıllı bir yatırım stratejisi belirlemesi gerekiyordu ve o, bu bin doları neye yatıracağını çok iyi biliyordu. Daha önce araştırdığında “gelecekteki potansiyelini gördüm” dediği Bİtcoin’e… Finman, BTC fiyatı 10-12 dolar sularındayken yaklaşık 100 Bitcoin aldı. 

erik-finman15 yaşında iş kurdu, Bitcoin ile finanse etti

15 yaşına geldiğinde liseyi bırakarak bir iş kurmaya karar veren Erik Finman, 2014 yılında BTC fiyatının yükselmeye başlaması ile 100 bin dolar değerinde Bitcoin sattı. Erik, sattığı BTC’ler ile finanse ettiği Botangle denen bir eğitim platformu kurmaya karar verdi.

Finman okul ve eğitim sistemi ile ilgili negatif tecrübelerini kullanarak, insanlara kendi tarzında bir eğitim alma imkanı sunmasını planladığı Botangle isimli bir platform oluşturdu. Botangle insanlara öğrenmek istedikleri konu hakkında, görüntülü görüşme aracılığı ile bir eğitmen bulabilecekleri bir sistem vadediyordu. Erik kurduğu bu platform için programcılar, freelance çalışanlar işe alırken yalnızca 15 yaşındaydı ve çalışanlarının bundan haberi yoktu.

“Kurduğum bu sistem ile bölgenizdeki bir öğretmenden dil öğrenmek yerine, herhangi bir dili Ekvador’da yaşayan birinden de öğrenebileceğinizi gösterdim”

Business Insider’a verdiği bir röportajda, Botangle’ı kurduktan yaklaşık 2 yıl sonra 300 BTC karşılığında sattığını söyledi. Fakat Botangle ismini çok sevdiği için markayı geri aldığını da itiraf etti.

2017’de tam da 18 yaşında milyoner oldu

Erik, Bitcoin fiyatı 2 bin 700 dolar sularına ulaştığında iddiayı kazandı ve Bitcoin milyoneri oldu. Bir söyleşide milyoner olduğunda ne hissettiği ve yaptığı ilk şey sorulduğunda Finman dünyayı dolaştığını söyledi. 

“Dubai, Hong Kong, Pekin, Londra, Prag, Sidney, Melbourne, Viyana, Stockholm’e gittim. Küçüklüğümden beri zaten hep bir gün milyoner olacağımı biliyordum, o yüzden pek şaşırmadım.” 

erik-finmanErik 17 yaşına geldiğinde “püskürtülebilir enerji” adı altında yeni bir ürün geliştiren girişimde staj yapmak için Silikon Vadisi’ne taşındı. Finman, 2018 yılında NASA tarafından finanse edilen giyilebilir robotik bir dış iskelet prototipi üzerinde çalıştı. Erik bir süredir dijital para transfer şirketi Metal Pay ile çalışıyor ve kendi tabirine göre Facebook’un 2021 yılında çıkarmayı planladığı, adı Diem olarak değiştirilen kripto paraya rakip olabilecek bir sabitcoin üzerinde çalışıyor.

Erik Finman’ın hikayesi 18 yaşına geldiğinde dünya tarafından duyulmaya başladı ve TIME dergisi Erik’i yılın en etkili genci seçti. Çünkü Finman yalnızca elindeki bin dolar ile BTC yatırımı yapmamış, teknoloji alanında da varlığını sürdürmeyi başarmıştı. 

“Bir kez daha Bitcoin kelimesini duyarsam kafamı duvara çarpacağım”

Bugüne kadar kripto para sektöründe birçok şey yaptığını belirten Erik Finman, kripto paralardan bıktığını itiraf ediyor. 

“Artık Bitcoin’ci çocuk olarak anılmaktan bıktım; hatta Bitcoin kelimesini bir kez daha duyarsam kafamı duvarlara çarpabilirim” 

Daha önceki söyleşilerinde blockchain ve Bitcoin’in önümüzdeki 100 yılın en kârlı yatırımı yorumunu yapan Erik, “10 yıl içinde milyarder değilseniz, bu sizin hatanız olur” diyerek sektördeki potansiyelin altını çizmişti. 6 yıldır aktif olarak Bitcoin ve daha birçok kripto para alım-satımı yaptığı belirten Finman, şu an kripto para varlıklarının yönetimi ile kendisinin ilgilenmediğini söylüyor. Bundan sonra ekran karşısında işlem yapmaktansa daha kalıcı ve elle tutulur bir şeyler başarmak istediğini dile getiriyor. Finman, yeni yatırım tercihinin ise havacılık ve uçak sektörü olduğunu belirtiyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!