Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

120 Dolarlık İşleme Yanlışlıkla 9 Bin 400 Dolar Değerinde Ethereum Ödedi

Bir Reddit kullanıcısı 120 dolar değerindeki Uniswap işlemi sırasında işlem ücreti olarak yanlışlıkla 23.5 Ethereum (ETH) ödediğini söyleyip yardım istedi. Peki, işlem ücretlerindeki bu hata neden oluyor?

Reddit’e “ethtrader” adlı hesap bir gönderi paylaştı ve 120 dolarlık bir işlem için yanlışlıkla uçuk miktarda işlem ücreti ödediğini söyledi. Gönderiye göre trader, Uniswap platformu üzerinde 120 dolarlık bir işlem gerçekleştirmek istiyordu. Yaşanan karışıklık sonucu işlem ücreti olarak 23.5 ETH ödeyen traderın yanlışlıkla ödediği miktar yaklaşık 9 bin 400 dolara denk geliyor.

Yaşadığı talihsizliği Reddit kullanıcıları ile paylaşan trader, Ethermine ile Twitter üzerinden iletişime geçtiğini fakat onların soruna çözüm bulup bulamayacağı konusunda emin olmadığını dile getirdi; “yapabileceğim bir şey var mı?” diye sordu.

Ethereum-islem-ucreti-hata

Öncekilere bakılınca bu, kötünün iyisi

Kripto para dünyasında neredeyse her ay, yanlış miktarlarda ödenen işlem ücretleri ile mağdur olan kullanıcılarla karşılaşılıyor. Bu talihsizliği yaşayan son kullanıcı 120 dolar değerindeki işlemi için yaklaşık 9 bin 400 dolarlık ücret ödese de daha önceden beterin beteri var dedirtecek gelişmeler de yaşandı.

Geçtiğimiz haziran ayında yalnızca birkaç yüz dolar değerindeki 2 işlemden toplamda 5.2 milyon dolarlık ETH işlem ücreti ödendi. Kripto para dünyasındaki birçok insan yaşanan bu karışıklığa tepki gösterdi ve akıllara “yanlışlıktan doğan bu kazanç nereye gidiyor” gibi sorular geldi.

Ethereum işlem ücretlerindeki hata neden oluyor?

Bu uçuk işlem ücretleri konusunda birçok iddia olsa da, kripto para camiası 3 seçenek üzerinde çoğunluk sağlıyor. Bunlardan ilki bu tarz yanlışlıkların yalnızca bir kazadan ibaret olduğuydu. Çoğu Ethereum cüzdanı, işlemini öne almak isteyen kullanıcının daha yüksek fiyat vermesine dayalı olan sistemi benimseyerek, işlem maliyetinin kullanıcı tarafından belirlenmesine izin verir. Bu çerçevede işlemi yapan kişinin bir sıfırı fazla yazması ya da bir virgülü kaydırması ile binlerce dolar kaybetmesi mümkündür.

Daha şüpheci yaklaşan bir kesim ise bunun bir kara para aklama faaliyeti olduğunu öne sürüyor. İşlem ücretlerinden sağlanan madencilik ödülleri meşru para olarak görülüyor ve bu nedenle eldeki para aklamak isteniyorsa, madencilik havuzlarına aktarmak gibi bir yol bularak işlem ücreti meşru kazanç olarak alınabilir.

İşlem bir hata sonucu gerçekleşmediyse ve yasa dışı bir faaliyet amacıyla yapılmadıysa ortaya üçüncü bir seçenek çıkıyor: Ethereum’un suçu. Bazı kişiler bu tarz yanlışlıkların, Ethereum ağındaki bir hatadan kaynaklanabileceğini öne sürüyorlar. Blockchain teknolojisi bu çeşit sorunların önüne geçmek için tasarlansa da her şey planlanan gibi gitmeyebiliyor. Özellikle on-chain ve ölçeklenme sorunları Ethereum için uzun süredir baş ağrıtıcı bir durum. O yüzden bu seçenekte de birçok kripto para takipçisi hemfikir ve “ETH ağına güvenmemek gerek” tarzında fikirlerini dile getiriyorlar.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!