Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

14 Milyar Dolarlık Banka Bir İlke İmza Attı: İspanya’da Kripto Para Fonu Başlattı!

Yönetimi altında 14 milyar dolarlık varlık bulunan özel İspanyol banka A&G, ülkedeki ilk kripto para fonunu başlattı.

Bankacılık kuruluşu A&G 24 Temmuz tarihinde yayınladığı açıklamada, Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) ve diğer kripto para birimlerine veya kripto bağlantılı ürünlere yatırım yapmayı amaçlayan bir kripto yatırım fonu için 21 Temmuz tarihinde İspanya regülatöründen onay aldığını duyurdu. Yalnızca nitelikli yatırımcıların alımına açık olacak fonun ülkede türünün ilk örneği olacağı belirtildi.

Verilen bilgilere göre fonun toplam varlıklarının en az yarısı kripto para birimleri ile ilişkili olacak. Bitcoin veya Ethereum, fonun %35’ini veya daha fazlasını da oluşturabilecekken fona alınacak diğer varlıkların değerlendirilmesinde, yüksek işlem hacmi ve likidite kriterleri aranacak.

Öte yandan fonun %50’si veya daha azı kripto varlıklara bağlı borsada işlem gören hisse senetleri veya tahvillerden oluşabilecek. Yüzde 70’lik kısmı sürekli olarak kripto veya kripto bağlantılı ürünlerden oluşacak fon, piyasanın aşırı yükseldiği dönemlerde %30’a kadar nakite geçilebilecek.

Fonun gözetim partneri İspanyol bankası Credit Agriciole, denetmeni ise PwC olacak. Planlara göre fon eylül sonuna kadar piyasaya sürülecek.

İspanyol regülatör yüksek volatilite, şeffaflık eksikliği, saklama riski veya yatırımların tamamen kaybedilmesi gibi nedenlerden dolayı fonu oldukça yüksek riskli olarak değerlendirildiğini bildirdi. Fonun izahnamesinde, dört yıldan kısa süreli yatırım yapmayı planlayan kullanıcılar bu ürünün kendilerine uygun olamayabileceği konusunda uyarıldı.

A&G Yatırım Genel Müdürü Diego Fernandez Elices, fonun oldukça yüksek risk taşıdığı yönündeki ifadeleri tekrar ederken kripto para sektörüne yatırım yapmak isteyen Avrupalı bir yatırımcı için en uygun seçenek olduğunu da dile getirdi.

Fon yöneticilerinden Roman Gonzalez Torres, fonun doğrudan kripto para birimlerine yatırım yapmaya nazaran çeşitli vergi avantajları sağladığını belirtti. Bankanın iki yılı aşkın bir süredir fonun lansmanı üzerinde çalıştığı ifade edilirken fonun hedef büyüklüğü olmadığı da eklendi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!