Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

145 Milyonluk Quadriga Olayı Kripto Para Sektörünü Nasıl Etkiliyor?

Kanada‘nın en büyük kripto para borsalarından olan QuadrigaCX, bundan birkaç gün önce 145 milyon dolar değerindeki kripto para rezervlerine erişimini kaybetti.

Koin Bülteni üzerinde paylaştığımız haberde bu konuya ilişkin detayları aktarmıştık. Şirket, kullanıcılarına ait olan kripto para rezervlerini hack saldırılarından korumak için bir soğuk cüzdan kullanıyordu.

Bu soğuk cüzdanın şifresi, yalnızca şirketin CEO’su tarafından biliniyor ve kullanılıyordu. Ancak daha sonra epey vahim bir şey yaşandı: Şirketin CEO’su, 145 milyon dolarlık rezervlere erişebilen tek isim, hayatını kaybetti.

Olayın Etkileri

Quadriga’nın 35 yaşındaki CEO’su Gerald Cotten’ın ani bir şekilde hayatını kaybetmesi, Dünya genelindeki pek çok kripto para yatırımcısının üzülmesine yol açtı.

Bu üzüntü gerçekten Cotten’ın hayatını kaybetmesinden mi, yoksa Quadriga’daki paralarına ulaşamayacak olmalarından mı kaynaklanıyor bilemiyoruz.

Cotten’ın hayatını kaybetmesi yalnızca Quadriga kullanıcılarını değil, genel olarak kripto para sektöründeki herkesi etkiledi. Çünkü bu olay; yasal olarak düzenlenmemiş, yasalarca korunmayan bir sektörün ne kadar tehlikeli olabileceğinin temsili.

Quadriga kullanıcıları, şirketin CEO’su hayatını kaybettiği ve cüzdan şifrelerini başka hiç kimse bilmediği için kendi, kişisel paralarına erişemez durumdalar. Şirketin bu fonları iade edeceğine dair bazı iddialar olsa da henüz bu konuda somut bir çalışma görmüş değiliz.

Bu borsanın yaşadığı olay, literatüre Quadrica Örneği diye eklenebilir bile. Çünkü şu ana kadar böyle bir örneğe pek rastlanmadı. Kripto para kullanıcıları hack saldırıları, dolandırıcılıklar, sahtekarlıklar yüzünden para kaybettiler ancak borsa CEO’su hayatını kaybetti diye parasını kaybeden çok az kişi olmuştur.

Bu örnek açık bir şekilde gösteriyor ki kripto para sektörünün -ya hükümet tarafından ya da kendince- düzenlenmeye, belli başlı standartlara uyum sağlamaya, yeni yönetmelikler oluşturmaya ihtiyacı var.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment