Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

2.5 Milyar Dolarlık Kripto Para Dolandırıcılığı Olayında 10 Yıla Kadar Hapis İstemi

Avustralya’da yaşanan bir olayda John Louis Anthony Bigatton isimli bir adamın milyonlarca yatırımcıyı kandırmakla suçlanan bir kripto para dolandırıcılığı projesine dahil olduğu açıklanmıştı. Avustralya Menkul Kıymetler ve Yatırım Komisyonu’nun (ASIC) takip ettiği olayda yaşanan yeni gelişmede ise suçlamaların odağındaki Bigatton’un 10 yıla kadar hapsi istendi.

Avustralya’da kripto para birimi platformu kullanılarak yapılan dolandırıcılık olayında yeni bir gelişme yaşandı. Avustralya basınında 2019 senesinde yazılan ve suçlu olduğu iddia edilen John Louis Anthony Bigatton’a yönelik suçlamaların doğru olduğuna kanaat getirildi. Oynanan ponzi oyunu sonrası 2.5 milyar doların elde edildiği açıklanırken Bigatton için ise 10 yıla kadar hapis cezası istendi.

Kripto para dolandırıcılığı olayına FBI da dahil oldu

ASIC tarafından yapılan ve bir internet sitesinin paylaştığı açıklamada Bigatton’un Ağustos 2017’den Ocak 2018’e kadar başkanlığını yaptığı kripto para platformu Bitconnect’in Avustralya’daki ulusal destekçisi rolünü oynadığı duyuruldu. 2018’in başında yatırımlarla birlikte faaliyetlerine son veren BitConnect’in zamanında 2.5 milyarlık bir piyasa değerine sahip olduğu biliniyordu.

BitConnect, 2018’in başlarında yatırımlarla birlikte faaliyetlerine son verdi. ASIC ise Bigatton’un platform faaliyetlerine son vermeden önce BitConnect Borç Verme Platformu adı altında yatırım planı işlettiğini açıkladı. Edinilen detaylara göre Bigatton, bu kapsamda Avustralya’nın çeşitli yerlerinde seminerler düzenledi ve  başka bir kişi adına lisanssız finansal danışmanlıklar gerçekleştirdi.

ASIC, çalışmalar sırasında kendilerine ABD Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) da yardımcı olduğunu paylaşırken Bigatton’un ise henüz bir savunma yapmadığı açıklandı. Konunun tekrar Şubat 2021 tarihinde mahkemede ele alınacağı da gelen detaylar arasında.

Bitcoin çalan hacker, tutarı iade etti

Kripto para birimlerinin merkezde olduğu dolandırıcılık olaylarında ilginç olaylar da yaşanmıyor değil. 2 milyon dolar değerinde Bitcoin çalmaktan aranan Conor Freeman ismindeki İralandalı hacker, çaldığı tutarı iade etti. 21 yaşında olan 2019’da ABD hükümeti tarafından çıkarılan kararla İrlanda’daki evinde tutuklanan hacker, suçlamaları kabul etti ve 142.75682712 Bitcoin’i mahkemeye teslim etti. Gelişmeler sonrasında Freeman’ın kefaletle serbest kalması istenirken davanın ertelendiği öğrenildi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!