Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

20 Farklı Banka 160’ın Üzerinde Transferde CBDC’leri Denedi: Birçok Eksiklik Ortaya Çıktı

Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) aracılığıyla gerçekleştirilen dijital merkez bankası paralarının (CBDC) döviz transferleri alanında kullanımına dair projede, sistemin önemli eksiklikleri olduğu görüldü.

BIS tarafından altı hafta süren 20 farklı ticari bankanın toplamda 22 milyon dolar değerinde 160‘ın üzerinde ödeme yaparak dahil olduğu projeye dair detaylar, 26 Ekim tarihinde BIS’in resmi web sitesinde yayınlandı.

Açıklanan bilgilere göre test sırasında tespit edilen en önemli sorunlardan biri zincir üstü işlemlerde fiyatın belirlenememiş olmasıydı. Bankalar bunun yerine döviz kurlarını işlemler gerçekleşmeden önce zincir dışında belirledi.

Raporda dikkat çeken bir diğer nokta, projeye katılan bankaların daha önceden ikili ilişkileri olduğu bir diğer banka arasında işlem gerçekleştirmesi oldu. Bu durumun bankaların likidite konusunda “kendilerini güvenceye almak istemeleri” olarak belirtildi.

Altı haftalık proje boyunca bankalar birçok farklı ödeme ve değişim yöntemi denedi. Alıcı bankanın CBDC ile işlem yapmak, kendi CBDC’lerini basıp itfa etmek veya bir CBDC’den diğerine geçiş yapmak denenen yöntemler arasında yer aldı. Raporda, her iki tarafın da karşı para birimleriyle yaptıkları işlemler haricindeki işlemlerin en az bir kısmında bir muhabir bankanın yer alması gerekti.

Raporda, likidite problemleri önemli bir dezavantaj olarak ortaya çıktı. Ayrıca merkez bankalarının önümüzdeki iki yıl boyunca başka pilot projelerde likidite yönetimi, döviz fiyat keşfi, yasal çerçeveler, veri gizliliği, merkeziyetsiz dağıtım ve diğer kullanım alanları üzerine odaklanmayı planladığı belirtildi. Projenin devam edeceği de verilen bilgiler arasında yer aldı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!