Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

2011’den Beri 7.6 Milyar Dolarlık Kripto Para Çalındı

Crystal Blockchain adlı bir araştırma firması, hackerların 2011 yılından beri toplamda 7.6 milyar dolar değerinde kripto para çaldıklarını açıkladı. Araştırma sırasında hem hacklenen borsalardan hem dolandırılan yatırımcılardan çalınan paralar hesaba katıldı.

Hollanda’daki Crystal Blockchain adlı şirket kripto para dünyasındaki hack saldırılarının ve dolandırıcılık vakalarının bilançosunu çıkardı. Yapılan araştırmada hack saldırıları yüzünden 2.8 milyar; dolandırıcılık vakaları yüzünden ise 4.8 milyar dolar değerinde para çalındığı öğrenildi.

PlusToken vurgunu başı çekti

Crystal Blockchain araştırmasına göre kripto para dolandırıcıları şu ana dek hackerlardan bile daha büyük vurguna yol açtılar. Toplamda 4.8 milyar dolar çalan dolandırıcıların şu ana dek en çok Çin’deki yatırımcıları etkilediği açıklandı.

Bunları yapılan vurguna göre sıralayan firma, birinci sıraya 2.9 milyar dolarlık vurgun yapan PlusToken adlı saadet zincirini koydu. Çin merkezli bu saadet zincirini yine Çin merkezli başka bir proje olan WoToken takip etti. WoToken’ın şu ana dek 1 milyar dolarlık soygun yaptığı belirtildi.

Hack saldırıları en çok bu beş ülkeyi vurdu

Firma hack saldırıları nedeniyle 2011 yılından bu yana toplamda 2.8 milyar dolarlık kripto paranın çalındığını açıkladı. Şu ana dek 113 farklı hack vakası tespit eden Crystal Blockchain, en büyük saldırının 2018 yılında Coincheck’e yapılan saldırı olduğunu açıkladı. Japonya’daki bu borsa uğradığı saldırı nedeniyle o dönemin fiyatıyla 535 milyon dolarlık NEM coin kaybetti.

Bu saldırılardan en çok etkilenen borsaların Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Çin, Güney Kore ve Japonya merkezli olduğu açıklandı. Crystal Blockchain ürün direktörü Kyrylo Chykhradze, CoinDesk’e konuşarak bu saldırıların büyük ölçüde yetersiz güvenlik önlemleri nedeniyle kaynaklandığını söyledi.

Hack saldırıları hakkında borsalara birkaç tavsiye veren Chykhradze; sırasıyla sigorta yaptırmayı, özel bir güvenlik ekibi kurmayı, gelişmiş analiz yazılımları kullanmayı, borsada tutulan kripto para miktarına denk miktarda rezerv tutmayı önerdi. Chykhradze ayrıca kripto para sektörünün büyümesiyle birlikte bu saldırıların çoğalacağının mesajını verdi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!