Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

2018 Yılı İçinde 1 Milyar Dolar’dan Fazla Kripto Para Çalındı

CNBC tarafından 7 Haziran’da bildirilen bir habere göre, siber güvenlik şirketi olan Carbon Black, 2018‘in ilk yarısında yaklaşık 1.1 milyar dolar değerinde dijital paranın çalındığını açıkladı.

Güvenlik şirketinin dediğine göre suçlular, büyük ölçekli kripto para hırsızlığını kolaylaştırmak için dark web’ten yararlandı. Tahminler, kripto para hırsızlarının yararlanabileceği 12.000 pazar alanının ve 34.000 teklifin bulunduğunu gösteriyor. Sadece özel yazılım uygulaması ile erişile bilinen dark web, kullanıcıların anonim ve çoğunlukla izlenemez kalmasını sağlıyor.

CNBC ile görüşen Carbon Black güvenlik stratejisti Rick McElroy, basit kötü amaçlı bir yazılımın ortalama 224 dolar maliyetinde olduğunu ve 1.04 dolar gibi düşük bir fiyattan satılabileceğini söyledi. McElroy, bu yazılımın bazen bir müşteri desteği ile geldiğini de ekledi. Rapora göre, kötü amaçlı yazılım pazarı 6.7 milyon dolar değerinde.

Rapor, hırsızlıkların organize suç kartelleri veya suç çeteleri tarafından gerçekleştirilebileceğini belirtiyor. Ancak bu olaylar çoğu zaman yalnız çalışan ve ek gelir kaynağı arayan yüksek eğitimli bir mühendis tarafından yapılıyor. Siber hırsızlık yapmanın oldukça kolay olduğunu ve herkesin yapabileceğini düşünen McElroy, şunları söyledi:

“Kodlamayı öğreten uluslar var ama iş yok. Hırsızlık yapanlar Romanya’da kira ödemek zorunda kalan iki kişi olabilir”.

Bankacılık ve geleneksel finansal işlemlerin aksine, kripto para sahiplerinin bir sahtekarlık veya hacker saldırısı durumunda paralarını korumak veya zararlarını karşılamak için kurumsal desteği yok. McElroy şu şekilde bir açıklama yaptı:

“Genellikle bankalara güveniyoruz, araçlar dışarıda fakat yatırımcıların bunu nasıl yapması gerektiğini bilmesi gerekiyor. Bu yeni beklenmedik zenginlikten pek çok insan habersiz. İnsanlar bulut cüzdanlarını kullanıyor ve paralarını güvence altına almıyor”.

Araştırmaya göre bu yıl siber suçluların en popüler hedefi olan borsalar, saldırıların yüzde 27‘sini oluşturuyor.

Dün aktardığımız bir haberde, GuardiCore güvenlik ekibinin kötü niyetli bir trafik manipülasyonu ve kripto para madenciliği kampanyası keşfettiğini bildirmiştik. Prowli Operasyonu adlı kampanya finans, eğitim ve hükümet gibi çeşitli sektörlerde 40.000’in üzerinde makineye bulaşmıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment