Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

2018’den Bu Yana Bitcoin ve Ethereum’a Olan İlgi Nasıl Değişti?

Bitcoin fiyatı tüm zamanların en yüksek seviyesine yaklaşmışken Ethereum da önemli oranda artış kaydetmeyi başardı ve 600 doları aştı. Peki her iki kripto paraya olan kullanıcı ilgisi bu yükselişler karşısında yükseldi mi yoksa düştü mü? 2018 yılından günümüze Google Trends ve Santiment verilerine göre bir inceleme yapalım.

Bitcoin fiyatı son 24 saat içerisinde 19 bin 334 dolara çıktı. Türk lirası olarak karşılığı ise 153 bin TL seviyesinde oldu. Ethereum fiyatı ise 24 saatte 620 dolara kadar yükseldi. TL cinsinden bahsetmek gerekirse ETH fiyatı yaklaşık 5 bin Türk Lirası seviyesine kadar yükseldi.

bitcoin-ethereum-fiyatı bitcoin-ethereum-fiyatı

Google Trends neler söylüyor?

Google Trends üzerinde 2018 yılından günümüze kadar olan zaman aralığında Türkiye’de yapılan Bitcoin ve Ethereum aramalarını kıyasladığımızda Bitcoin’in Ethereum’a kıyasla daha yüksek bir arama hacmi olduğunu görüyoruz. 2018 yılının başlarında her iki kripto paranın arama oranı oldukça yüksek olurken Bitcoin aramaları 2 yıl içinde ETH’ye kıyasla daha dalgalı bir seyir izlemiş. Bununla birlikte, ikinci grafiği detaylı incelediğimizde Bitcoin aramalarının son bir haftada hafif artış yaşadığını ve Ethereum aramalarının bir miktar gerilediğini görüyoruz.

bitcoin-ethereum-fiyatı
2018 – günümüz BTC ve ETH arama sayısı.
bitcoin-ethereum-fiyatı
Son bir hafta içerisindeki BTC ve ETH arama sayısı.

Cryptopotato ise ABD’de yapılan Ethereum arama sayısının hızla arttığını ortaya koydu. Amerika’da bulunanların Ekim 2020’den beri büyük bir hızla ETH araması yaptığını söyleyen haber, diğer ülkelerde görülen tablonun da pek farklı olmadığını gösterdi. Ethereum’un giderek daha da popüler olmaya başladığı vurgulanırken Kosova, Makedonya ve Nijerya gibi ülkelerde görülen arama hacminin de önemli oranda yükseldiği ifade edildi.

ethereumEthereum’a olan ilgi neden arttı?

Cryptopotato, haberinde Ethereum’a olan ilgi artışının 3 sebebi olduğunu öne sürdü. Aramaların piyasa davranışını takip ettiği söylenirken ETH fiyatının son dönemde ciddi oranda yükselmesi, Ethereum 2.0 güncellemesi ve PayPal’ın ETH işlemlerini desteklemesini duyurması gibi önemli gelişmelerin arama hacmine olan pozitif etkilerinden bahsedildi.

Santiment verilerinde son durum

Sosyal duyarlılık grafikleriyle zaman zaman gündeme gelen Santiment‘in weighted social sentiment total (ağırlıklı sosyal duyarlılık – toplam) grafiklerinde Bitcoin ve Ethereum’un sosyal medya mecralarındaki (Twitter, Reddit, Telegram) 2018 – 2020 aralığındaki duyarlılık oranında özellikle Ekim 2020’den itibaren farklılık ortaya çıkmış olduğu görülebilir. Bitcoin duyarlılığı düşüşe geçerken ETH duyarlılığı önemli oranda artış yaşamış.

eth-btc
Bitcoin weighted social sentiment total grafiği.
eth-btc
Ethereum weighted social sentiment total grafiği.

2018 yılının başlarında Ethereum’un daha yoğun bir ilgi gördüğü grafikte gösterilirken her iki kripto para arasında genel olarak benzer bir ilgi yoğunluğu bulunuyor.

Korku ve açgözlülük endeksi değişimi

Sosyal duyarlılık kıyaslamalarına değinmişken korku ve açgözlülük (F&G – fear and greed index) endeksine de göz atalım. Bitcoin’in F&G endeksi 18 Kasım tarihinde 91 seviyesindeydi. Son verilere göre ise 94‘e kadar çıktı.

ethereum-bitcoin

İki büyük kripto parada görülen son fiyat artışları ve yatırımcıların beklentileri karşısında değişen ilginin zamanla ne yönde evrileceğini hep birlikte göreceğiz.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!