Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

2021 Yılındaki En Önemli Küresel Piyasa Olayları -Reuters

Reuters yaptığı haberde, bu yıl yaşanan en önemli piyasa olaylarına yer verdi. Bunların içerisinde Türkiye’de yaşanan döviz kurlarının hareketliliği de yer aldı.

Reuters’ün haberinde: “Bu yıl hisse fiyatları yükselemedi, gıda ve enerjide sürekli yükselen enflasyon söz konusu, tahvil piyasaları sarsıldı ve Çin emlak sektörü 1 milyar dolar zarar gördü.” dedi.

Beş hisse senedi sayesinde (Microsoft, Google, Apple, Nvidia ve Tesla), Nasdaq’da 3780 hissenin bulunduğu Wall Street %23 arttı.

Avrupa bankaları son 10 yılın en yüksek seviyesi olan %33’lük bir kazanç elde ettiler.

Küresel piyasa hizmetleri ekibinin bir üyesi olan Tommy Garvey, “ABD hisse senetlerinin kesinlikle fiyatının yüksek olduğunu düşünüyoruz.” dedi ve dünyanın diğer birçok yerindeki hisse değerlemelerin de pahalı olduğunu belirtti.

Dünya hisse senetleri 2021'de 10 trilyon dolarlık değer artışı gördüDünya hisse senetlerinde 2021 yılında 10 trilyon dolarlık artış gerçekleşti

Yağ, Petrol ve Doğal Gaz

Petrol ve doğal gaz son beş yıldaki en yüksek fiyatlara çıktı. Bu yıl yaklaşık %45 arttılar ve pandemi öncesi döneme göre daha üst seviyede bulunuyorlar.

Çinko yaklaşık %25 değer artışı gerçekleştirirken, alüminyum 2009’dan beri en iyi yılını geçirdi ve %40 arttı. Altının fiyatı düştü ama, şeker %20, kahve %67 artış gösterdi.

Petrol, altın, bitcoin, kahve ve hisse senetleri

Çin Piyasası

Çin’in büyük online alışveriş şirketleri ve emlak sektörü düşüşü birleştiğinde, bu yıl çin piyasasından bir trilyon dolardan fazla para azaldı.

Çin’in e-Ticaret sitesi Alibaba, yaklaşık %50 değer kaybetti. ABD’de listelenen Çin hisse senetlerinin endeksi %40 düşerken, emlak şirketi Evergrande bu yıl borç krizi ile karşı karşıya geldi. Emlak firmaları, Çin borsasının %67’sini oluşturuyor.

AXA Investment Managers’ın Piyasalar Başkanı Sailesh Lad, “Ev satışları şu anda olduğu gibi düşmeye devam ederse, Çin’in yıllık gelirinde %1’lik düşüş olacak.” diye uyardı.

Türkiye Piyasası

Türk lirasındaki düşüşler alışık olmadığımız bir şey değil diyerek bahseden Reuters, bu yıl normalden fazla düştüğünü söyledi. Türk lirası yıl başından beri %40 değer kaybettiğini belirten haberde, faiz düşürme kararıyla birlikte işlerin daha kötüye gittiğini düşündüğünü açıkladı.

Enflasyon

Pandemiden dolayı ürünlerde talep karşılanması zorlaştığı için 2021’de enflasyondaki artış yatırımcılar için büyük bir endişe haline geldi.

ABD’de enflasyon 1980’lerden bu yana en yüksek seviyesine çıktı ve İngiltere Merkez Bankası, Covid-19 salgınından bu yana faiz oranlarını artıran ilk G-7 merkez bankası oldu. Önümüzdeki yıl diğer büyük merkez bankalarının da aynı kararı vermesi bekleniyor.

Küresel enflasyon 2021'de yükseldi

Küresel enflasyon oranları

Kripto Para Piyasası

Kripto para piyasası yılın başından beri %220 artarak 2.3 trilyon dolar seviyesine yükseldi.

Bitcoin’in bu yıl %70’e yakın artış gösterdi, geçen yılki %300’lük yükselişe göre az görünebilir ama mayıs ayında gerçekleşen Evergrande haberiyle fiyat neredeyse yarı yarıya düşmüştü.

2013’te şaka amaçlı piyasaya sürülen Dogecoin, yılın başlangıcından itibaren yaklaşık %12.000′in üzerinde bir artışla Mayıs ayında tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Dijital sanatın, videoların ve hatta Tweet’lerin benzersiz sahipliğini temsil eden NFT’ler bu yıl popülerleşti. ABD’li sanatçı Beeple’ın bir dijital kolajı, mayıs ayında yaklaşık 70 milyon dolara satıldı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!