Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Brian Kelly Bitcoin’in Artışının Sebeplerini Açıklıyor

CNBC’nin ‘Fast Money‘ programı, neredeyse günlük olarak yaptıkları kripto para analizlerine hız kesmeden devam ediyor. En son yaptıkları programda Bitcoin’in dibi bulmuş olabileceği üstüne duruldu.

Bitcoin Hafta sonu Boyunca %15 Artış Yaşadı

Bitcoin geçtiğimiz bir kaç gün içerisinde takdire şayan bir fiyat artışı yaşadı ve bir çok kişiyi şaşırtarak %15 kadar değer kazandı. Alt koinler de Bitcoin’in açtığı yolu takip etti ve ciddi yükselişler yaşandı. EOS ve Cardano gibi alt koinler Bitcoin’in üzerinde bir performans gösterip kısa süreliğine de olsa piyasa egemenliğini ellerine almıştı.

Bu yükselişin bir çok kişiyi şaşırtmasının temel sebebi, ortada fiyat artışına dair hiçbir teknik gösterge veya haber olmaması olarak açıklanabilir.

Ancak, CNBC’nin ‘Fast Money’ programının Pazartesi günkü bölümünde, hafta sonu yaşanan artış bir nebze olsun açıklanmaya çalışıldı. CNBC’nin en önde gelen traderlarından olan Brian Kelly, Fast Money’e Bitcoin’in neden böyle bir artış yaşamış olduğu ile ilgili düşüncelerini aktardı.

Kelly üç adet iyi haberin Bitcoin’in artışına neden olmuş olabileceğini belirtti.

İyi Haberler

Brian Kelly ilk olarak InterContinental Exchange‘in (ICE) üzerinde çalışmakta olduğu kripto para hizmetinden bahsetti. NYSE‘nin (New York Menkul Kıymetler Borsası) sahibi olan ICE, son gelen haberlere göre bir kripto para borsası üzerine çalışmakta ki eğer bu denli büyük bir firmadan kripto para borsası girişimi görürsek, bu kripto para birimlerini finansal kurumlar ile buluşturma adına atılmış en büyük adımlardan birisi olabilir.

Dahası, girişim eğer başarılı olursa, kurulan borsa kripto para piyasasına tahmin edilemeyecek kadar büyük bir oranda meşruluk kazandırıp milyarlarca dolarlık yatırım çekebilir.

İkici olarak Kelly, yönetimi altında 2.45 trilyon dolarlık bir miktara sahip olan Fidelity isimli geleneksel finans kurumunun, kripto para emanet platformu üzerine çalışmakta olduğu haberinin de piyasaları etkilemiş olabileceğini ifade etti. Fidelity geçtiğimiz günlerde ”Bitcoin ve diğer dijital para birimleri için sınıfının en üst düzey emanet hizmetlerini” sağlamak için eleman ve iş ilanı vermişti.

Fidelity’nin kripto para emanet hizmeti verme hamlesi, tam da kurumsal yatırımcılara hizmet veren Circle, Blockchain ve Coinbase gibi firmaların hamlelerinden hemen sonra geldi. Ancak Fidelity gibi kurumsal bir firmanın kripto para endüstrisine yönelmesi, her şeye rağmen gayet olumlu bir haber.

Kelly sonuncu ama son derece önemli olan faktör olarak, kripto para birimleri ile ilgili düzenleyici çevrenin daha keskin bir hal almaya başlamasını ve büyümekte olan bu varlık sınıfına karşı azalan güveni tazelemesini gösterdi. Kelly spesifik bir örnek belirtmese de, büyük ihtimalle ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonunun (SEC), Ethereum‘un menkul kıymet olup olmama durumuna ilişkin açıklamasını kast ediyor olabilir.

Bu ayın başlarında SEC, ETH’nin bir menkul kıymet olmadığını açıklamış ve olası bir Ethereum vadeli işlem sözleşmesi hakkındaki dedikoduların fitilini ateşlemişti.

Tabii ki bu haber bütün kripto para düzenlemeleri arasındaki en önemli haber değil ancak yine de SEC’in yaptığı bu açıklama ve getirdiği kesinlik, hiç şüphesiz kripto para sektörü için oldukça iyi bir gelişme. Sonuç olarak Ethereum fiyat çabucak %10 bir artış gösterip, genellikle dalgalı olan piyasaya biraz olsun heyecan getirdi.

Bitcoin Yılın En Düşük Seviyelerini Test Etti, Düşmek Yerine Yükseldi

Geçen cuma kripto para piyasası için oldukça kırılgan bir gündü. Bitcoin bu tarihten bir hafta önce 5.755 dolar gibi seviyelere düştükten sonra, neredeyse bütün piyasa yılın en düşük seviyelerini test etti ve bir çok kişiyi ciddi bir anlamda korkuttu.

Analistler Bitcoin fiyatının biraz daha düşmesi halinde sıfıra doğru inişin kaçınılmaz olduğunu belirtmekteydi. OnChain Capital kurucusu Ran Neu Ner, 5.350 dolar seviyesini Bitcoin’in sıradaki destek seviyesi olarak belirtmiş ve ayı piyasasının devam edeceğini ifade etmişti.

Ancak geçtiğimiz Cuma gecesi kripto para piyasası hacimde bir artış yaşadı ve fiyatlar bir anda yılın en düşük seviyelerinden kurtuldu. Daha önce de belirttiğimiz üzere, kripto para piyasası bu küçük yükseliş serüvenine devam etti ve hafta sonu boyunca yaklaşık %15’lik bir ivme yakaladı.

Endüstrideki bir çok kişi, ‘kripto kışı’ olarak da tanımlanan 2018’in ilk yarısı biterken, bu boğa piyasası işaretlerinin devam edeceğini umuyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment