Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

265 Milyon Dolarlık XRP İşleminin Gizemi Ne?

Kripto para işlemlerini takip eden Whale Alert adlı Twitter botu, bugün öğlen saatlerinde 265 milyon dolarlık dev bir XRP işlemi yapıldığını açıkladı. Kime ait olduğu ‘bilinmeyen’ bir cüzdandan 450 milyon XRP çıktı ve bu coinlerin istikameti Huobi oldu. Peki piyasada aniden paniğe yol açan bu işlemin gizemi ne?

Blockchain devi Ripple tarafından geliştirilen XRP, 20 Kasım’da 0.30 doları aşıp 0.75 dolara kadar tırmandı. Ardından düşüşe geçen XRP fiyatı 5 Aralık günü itibarıyla 0.60 doların altına kadar inmiş durumda. XRP yatırımcıları bu düşüşün ardından piyasadaki hareketliliklere karşı hassaslaşmışken 450 milyon XRP’lik dev bir işlem yapıldı.

whale-alert-xrp-ripple-450-milyon

265 milyon dolarlık XRP işlemi panik yarattı

İçerisinde 450 milyondan biraz fazla XRP barındıran bu işlemin dolar bazındaki değeri 265 milyon 713 bin 667 dolar ediyor. Whale Alert sisteminde kayıtlı olmayan ve dolayısıyla “bilinmeyen” bir cüzdandan çıkan bu işlemin kripto para borsası Huobi’ye ait bir cüzdana aktarıldığı biliniyor.

XRP fiyatının yükselip yükselmeyeceğini merak eden yatırımcılar, 265 milyon dolarlık bu işleme şaşkınlıkla tepki verdiler. Bunun büyük çaplı bir satış işlemi olabileceğinden korkan bazı sosyal medya kullanıcıları olası bir dump uyarısı yapmaya başladılar. Fakat bu işlemin ardında daha farklı bir şey yatıyor olabilir.

İki adres de Huobi’ye kayıtlı görünüyor

265 milyon dolarlık bu XRP işlemi tek bir yatırımcı (veya sektördeki ismiyle, balina) tarafından yapılmamış olabilir. Whale Alert bu işlemin kodunu 25E7B81223E9FD8CCFF72E78E2404B4D31023BE9D73ED1736F23DB87B49AE02E olarak açıkladı. Bu kod, blockchain üzerinden incelendiğinde ortaya yeni bilgiler çıkarabiliyor.

Bithomp verilerine göre 450 milyon XRP’lik bu işlem için 0.0012 XRP gibi cüzi bir işlem ücreti ödendi. Bu işlemin alıcı adresi rJ9p6JwpypXYpoUk33DDjEkHT5gtKLvsVw oldu. Bunun kripto para borsası Huobi’ye ait olduğu biliniyor. İşi gizemli kılan şey bu işlemin kimin adresinden çıktığı.

Whale Alert bunun “bilinmeyen” bir cüzdan olduğunu açıkladı. Ancak Bithomp verileri, bu adresin çıktığı adresin de Huobi’ye kayıtlı olduğunu göstermekte. Huobi tarafından açıldığı belirtilen bu adres 9 Kasım 2018 tarihinde açılmış ve ilk işlemini 49 XRP ile yapmış görünüyor.

bithomp-ripple-xrp-kripto-para-adres-cuzdan
Bithomp verilerine göre iki adres de Huobi’ye kayıtlı, Kaynak

İki hesabın da Huobi’ye kayıtlı olması, bunun borsanın kendi içerisinde yaptığı operasyonel bir işlem olduğu anlamına gelebilir. Whale Alert tarafından yapılan paylaşıma yanıt veren bazı sosyal medya kullanıcıları bunun yaklaşmakta olan Spark airdrop’u ile bağlantılı olabileceğini öne sürdü.

XRP kullanıcıları için 12 Aralık’ta airdrop yapılacak

Flare Network, 12 Aralık günü XRP kullanıcıları için Spark token’ın airdrop sürecini başlatacak. O tarihte airdrop’u destekleyen borsa ve cüzdanlarda XRP bakiyesi bulunan kullanıcılar, 2021’in ilk veya ikinci çeyreğinde Spark token almaya hak kazanacaklar.

Borsalar hangi kullanıcılara Spark dağıtılacağını belirleyebilmek adına 12 Aralık günü kullanıcıların bakiyelerini denetleyecek. Bunu global düzeyde Binance, Bitfinex, Bittrex ve daha pek çok borsa desteklerken yerli düzeyde Bitexen gibi borsalar destekleyecek.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!