Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

4 Günde 400 Milyon Dolar Değerinde Tether Üretildi

Bitcoin’in geçtiğimiz haftada yaşadığı hareketliliği zorlu olarak tanımlamak az kalır. Bitcoin en düşük halinde 9 bin 200 $’a kadar düştü ancak neyse ki yeşil bir mum sayesinde kurtulup tekrar beş haneli fiyatlara çıktı. Bu yeşil mum ise üç gün üst üste piyasaya salınan 100 milyon $ değerinde Tether sayesinde ortaya çıktı. Tetherler şu anda Bitcoin piyasasını canlandırıyor ama eğlence bittiğinde ne olacak? Yasal düzenleyiciler işin içine girecek olsa ya da Tether kepenk indirecek olsa kaybedilen taze sermaye adeta afet yaratır.

Tether Kurtarıcı mı Günahkar mı?

Bitcoin topluluğunun Tether hakkında epey karmaşık duyguları var. Bir nevi Dolar işlevi gören Tether sayesinde kripto para piyasası en zor anlarda adeta soluklanma fırsatı yakalıyor ancak Tether’den gelen bu para kesilecek olsa kripto para piyasaları yeni para kıtlığı çeker. Dolar ile sabitlenmiş olan Tether’i Bitfinex yönetiyor olsa da Bittrex ve Kraken gibi borsalar da Tether’e bel bağlamış durumda. Yani Tether’e bir şey olması demek, piyasaya bir şey olması demek.

Her gün yaratılan yeni Bitcoinlerin miktarı yaklaşık 18 milyon $ değerinde. Madencilerin, masrafları çıkarmak adına bu koinlerin çoğunu satmaları gerekiyor. Bu da demek oluyor ki mevcut fiyatların muhafaza edilebilmesi için piyasaya her gün 18 milyon $ değerinde yeni para girmesi gerekiyor. Geçtiğimiz dört günde piyasaya 400 milyon $ değerinde Tether sokuldu ve Bitcoin fiyatı buna rağmen hala daha kendini en azından tam anlamıyla toplayabilmiş değil ve bu durum biraz can sıkıcı. Eğer Tether’in piyasaya getirdiği yeni para olmasaydı bu hafta yaşanan düşüş, çok daha fazla can yakacaktı.

İnancı Kaybetmeyin

Kısa vadede baktığımızda Tetherler, yasal düzenlemeler konusundaki belirsizliklerin ve olumsuz haberlerin yol açtığı düşüşlerde piyasanın çok ciddi bir düşüş yaşamasını engelliyorlar. Tetherlerin gerçekten Dolar ile desteklenip desteklenmediklerine dair bazı şüpheler var ortada ancak konuyla ilgili şöyle bir yorum var:

“Tetherler gerçekten ABD Doları ile ‘desteklenmiyorlar’, Bitfinex’e duyulan güven ile destekleniyorlar. ABD Dolarının fiziki bir varlıkla değil, ABD ekonomisine duyulan güven ile destekleniyor olması gibi. Eğer FED basım makinesinden çıkan devasa hacmi azaltırsa USD’ye ne olur?”

Bitfinex Tether Printing Machine In High Gear, Issuing $400 Million in Four Days

“Şu anki fiyatlarla, Bitcoin’in mevcut fiyatı korumak için 18 milyon $ değerinde yeni & akan paraya ihtiyacı var. Yine de her gün Tether şeklinde günlük 100 milyon $ geliyor. Eğer o Tether basım makinesi kırılacak olursa kripto para fiyatları kan gölüne dönecek.”

Kripto para topluluğu Tetherlerin gerçek olduğuna inandıkça, Tetherler gerçektir. En azından altın standardının kaldırılmasından bu yana varlığını sürdürmeye devam eden her para birimi kadar gerçektir. Ama… Şu anda hiç kimse Tether’in müşteri ödemelerinden 100 milyon $ alıp bu kadar paryı USDT’ye çevirdiğine inanmıyor. Nasıl söylesek… Böyle bir şey olmuyor yani.

O Gün Gelmesin

Dediğimiz gibi eğer herkes Tether’in gerçek olduğuna inanıyorsa Tether gerçektir. Ta ki vakit pamuk elleri cebe atma vakti olana dek. Yalnızca geçtiğimiz ayda bile 1 milyar $’dan fazla değere sahip Tether üretildi. Eğer Tether bankada bu değeri karşılayabilecek miktara sahip değilse… Koin Bülteni olarak epey mesai yapmamız gerekir çünkü yapılacak çok fazla kötü haber çıkar.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment