Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İki Merkez Bankasından Blockchain Tabanlı Sınır Ötesi Ödeme Hamlesi!

Singapur’un Merkez Bankası (MAS) ve Kanada‘nın Merkez Bankası (BoC) Perşembe günü yaptıkları bir duyuru ile blockchain teknolojisini kullanarak bir dizi sınır ötesi ve çeşitli para birimlerinin kullanıldığı testleri başarı ile tamamladıklarını açıkladı.

Daha umut verici bir gelişme ise iki merkez bankasının bu işlemleri kendi dijital para birimlerini kullanarak yapmış olmaları. Hem MAS hem de BoC test aşamasından önce kendi blockchain ödeme ağlarını kurmuşlardı ve sınır ötesi ödemelerde bu ikisi kullanıldı. Kanada tarafından kurulan blockchain ödeme hizmetinin adı Project Jasper iken, MAS tarafından kurulan blockchain ödeme ağının adı ise Project Ubin olarak belirlendi.

MAS tarafından yapılan bir açıklamaya göre iki banka blockchain ağları tarafından kullanılan HTLC isimli bir sistemi kullandı ve bu sayede tarafların maruz kaldığı riski azalttı. Bu işlemler esnasında bankalarla beraber çalışan kurumlar ise danışmanlık firması Accenture ve yatırım bankası JP Morgan olarak açıklandı.

MAS, test sonrası yayınladığı basın açıklamasında sınır ötesi blockchain tabanlı ağın küçük işlemler ve küçük ağlar için ideal olduğunu ancak bunun daha büyük işlemler için uygun olmadığını vurguladı. Proof-of-Concept modelinin her bir ağda kısıtlı katılımcı varken denendiğini belirten MAS yetkilileri, test yerine gerçek kullanım durumunda işlerin daha karmaşık olabileceğini ve blockchain teknolojisinin şuan için bu gelişmeye uygun olmadığını vurguladı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment