Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Monero Geliştiricileri Madencilik İçin Algoritmalarını İyileştirdi

Bitmain‘in bu ayın başında Monero ve CryptoNight algoritmasıyla çalışan farklı para birimlerini kazmak için tasarlanan ASIC destekli Antminer X3 cihazını duyurmasından sonra, Monero ana geliştiricisi Riccardo Spagni‘nin 24 Mart tarihli bir Github gönderisine göre, alt koinin geliştiricileri cihazın verimli çalışmasını önlemek amacıyla bir güncelleme yayınladı.

Lithium Luna olarak adlandırılan yeni Monero güncellemesi, Nisan ayı için planlandı ve ASIC’lerin DoS saldırılarını önlemek için proof-of-work algoritmasını biraz değiştirdiğini belirtiyor.

Antminer X3, 15 Mart’ta Bitmain’in web sitesine eklendiğinde, Spagni, Twitter üzerinden cihazın Monero üzerinde çalışmayacağını yazmıştı. Bunun yanı sıra, gizlilik odaklı kripto para birimi, blog yazılarında “ASIC’den gelecek herhangi bir potansiyel tehdite karşı tepkilerini değiştirerek direncini koruyacağını ve her hardforkda, PoW’u (proof-of-work)  biraz daha düzenlemeyi düşündüğünü” söylemişti.

Spagni’nin 15 Mart tarihli Tweet’i 18 Mart tarifininde bir geliştirici, yapılan güncellemelerin amacının Antminer X3’ün verimliliğini engellemek olduğunu yazarak güncellendi:

Jesse (@punspotter): ” Öyleyse birden fazla CPU üreticisinin var olduğu argümanının, dürüst madenciler için donanım üreticilerinin merkezsizleştirilmesi ile ne ilgisi var?  “ASIC dirençli strateji bana halen uzun vadede daha az güvenli/daha fazla riskli geliyor.”

Riccardo Spagni (@fluffypony): “Tamamen daha az güvenli olabilir ancak topluluk zor kararı verdi ve yapabileceğimiz tek şey ne olacağını görmek. Bu durum Monero’nun tail emission‘u ile aynıdır. – belki de gereksiz, hatta negatif olduğu ortaya çıkıyor, ancak ortada güçlü kanıtlar yoksa elimizden gelenin en iyisi yapmalıyız.”

Tail Emission: Madenciler için Monero’nun blok ödülü hiçbir zaman 0’a düşmeyecektir. Blok ödülü Tail Emission başlayana kadar kademeli olarak 2022 Mayıs ayının sonuna kadar düşecek ve bu noktada blok ödülü 0,6 XMR olarak sabitlenecektir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment