Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Roger Ver Samson Mow’a Karşı: Deconomy 2018’in Sert Bitcoin Ölçeklenme Tartışmaları

Deconomy 2018 zirvesinin 3 nisanda Güney Kore, Seul’da yapılan ilk yıllık Blockchain forumunda, Bitcoin artışı için Bitcoin.com CEO’su Roger Ver ve Blockstream CSO’su Samson Mow arasında yapılan bir panel tartışması bir anda vizyon savaşına dönüştü.

3 Nisandan 4’üne kadar süren iki günlük zirve, Blockchain alanının meraklılarını, girişimcilerini ve liderlerini alandaki en sıcak konuları konuşmak amacıyla bir araya getirdi.

Blockchaindeki durmadan devam eden işlem sayısı ve bu işlemlerin yeterince hızlı doğrulanamaması sebebiyle Bitcoin ölçeklenmesi her zaman sıkıntılı ve devam eden bir sorun olmaya devam etti.

Bitcoin ölçeklenmesi konusunda görüşlerini ifade etmesi için söz alan Ver, çok heyecanlı bir şekilde, Bitcoin’in ölçeklendirilmesinin de kripto para birimlerinin blockchainlerinde ‘doğal’ bir şey olduğunu ve eğer artmakta olan uygulama bunu gerektirirse blok boyutunun artışından kaçınmaya gerek olmadığını dinleyicilerle paylaştı. Ver’in savunduğu konum, Bitcoin’in bir kahve almak gibi günlük ihtiyaçlarımızı karşılayabileceğimiz dijital bir para birimi haline gelemediği yönünde. Ver’e göre bu görüş, Bitcoin Cash’ in (BCH) ideolojisinde yaşamakta.

Bunun aksine Samson Mow, zincirin yükünü arttırmaya sebep olabileceği için blokların aşırı bir şekilde artışının son çözüm olmadığını belirtti. Mow, her şeyin kriptografik olarak ana zincire bağlı olduğu ikinci katman entegre bir teknoloji olması gerektiğine inanıyor. Mow’a göre bu, Bitcoin Blockchain’i alım satım işlemlerini düğümlerle daha kısa bir zaman periyodunda senkronize edebilecek kadar kompakt bir hale getirecek. O ayrıca Bitcoin’i Lightning ile birlikte kullanmayı da bir çözüm olarak görüyor.

”Bence Bitcoin’i ölçeklendirirken onun bilişim yönünü de göz önüne almalıyız. Bir şeyleri kafamıza göre uyduramayız. Koda bakıp görüş birliği ne ise onu takip etmeliyiz. Bu yüzden eğer Bitcoin Core’in ne yapmakta olduğuna bakarsanız, geride kalan her şey uyumlu olsun diye durmadan ölçeklendirme yaptıklarını göreceksiniz.”

Ver, Bitcoin Core’un niyeti pozitif olabilir ancak ilk verilere bakarak gördüğümüz şey ”etkilerin olumsuz olup Bitcoin’e inanılmaz bir zarar verdiği” ve ”dünya çapında olumsuz bir ticari kabule neden olmuştur” diyerek karşılık verdi. Ver, satıcıların şuan var olan Bitcoin ödemesine Lightning desteği eklemek yerine, çok pahalı ve güvenilmez olacağı için, altkoinlere kaymalarının daha kolay olduğunu belirtti.

Ver’e göre:

”Bitcoin Core dünya çapında olumsuz bir ticari kabul görmekte. Bitcoin Cash ise dünya çapında olumlu bir ticari kabul görmekte. Bu yüzden Samson ve Blockstream ve Bitcoin Core destekçileri çok iyi niyetli olsalar bile, elimizde etkilerin olumsuz olduğuna ve Bitcoin’i inanılmaz bir biçimde zedelediğine dair kanıt var. Olayları onu ortaya koyan insanların niyetlerine göre değil de etki ve sonuçlarına göre yargılayalım.”

Ver’in ses tonu Mow’un Bitcoin Core takımına karşı suçlayıcı hale geldi ve ”onlar Bitcoin ekosistemini binlerce altkoinlere parçaladı ve kripto paraların dünya çapında kabulünü yıllar sürecek bir biçimde geciktirdi.” dedi.

Mow Bitcoin’in herkes tarafından kullanılabileceğini, ama teknolojinin, Lightning de dahil, olgunlaşmak için zamana ihtiyacı olduğunu söyledi. Ve bu, Mow’a göre, Bitcoin’in alım satım işlemlerinin düşük seviye cihazlar da dahil herkes ile yapılabilmesine neden olacak. Lightning’in daha yaygın uygulanması ile, ”aynı havanın bir gün sıcak, bir gün serin ve bir gün yağmurlu, ” olabileceği gibi, işlem ücretlerinin de kaçınılmaz olarak değişeceğini vurguladı.

Bu tutkulu tartışmalar, Bitcoin ölçeklendirilmesi konusu yerine sahnede Roger ve Samson’un nasıl davrandığını tartışan kalabalıktan alaycı bir tepki topladı.

Youtube kullanıcısı Jonathan Mogg:

”Bitcoin Core’un, BTC’nin değer sorununu açıkça söyleyebilecek bir sözcüsü var mı? Roger’ı sevmeyebilirsiniz ama o Blockstream ekibinden kimsenin konuşamadığı kadar iyi bir şekilde Bitcoin’in ticari ve ekonomik yönlerini konuşabiliyor.”

Youtube kullanıcısı sssidhu7788:

”Samson hiçbir şeye cevap vermedi, hiçbir şeyi açıklamadı. Sanki çok gizli bir yeteneği olan cool birisi gibi orada öylece oturdu.”

Youtube kullanıcısı Slowly GoingBroke:

”Roger  Ver sanki bir BCH reklamı! Artık sadece kendisini utandırıyor…”

Reddit üzerinden mango_drive:

”Roger her zaman o kadar tedirgin ve kızgın duruyor ki, diğer görüşleri dinlemek benim için sorun olmamasına rağmen o bunu kötü bir şey haline getiriyor.”

Reddit üzerinden Bananananbread:

”Mow”un vücut dilini gördünüz mü? Durmadan parmağı ile tıklatması ve su şişesi ile oynayışı. Sanki dişçiyi kök kanal ameliyatı için ziyaret edecek gibi gergindi…”

 

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment