Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tom Lee Bitcoin’in 2018’de Yeni Bir Rekor Kıracağı Konusunda İddialı

Kripto camiası tarafından yaygın olarak takip edilen kripto para birimi analisti Thomas Lee, her ne kadar kısa dönem için yapmış olduğu tahminler gerçekleşmese de uzun dönemde Bitcoin‘in yükseliş göstereceği konusundaki iddialarını sürdürmekte. Bu konuda oldukça inatçı bir tutum gösteren Fundstrat Global‘ın Danışmanı olan Lee, tekrar ve tekrar Bitcoin’in yıl sonuna kadar 25,000$ olacağının altını çiziyor.

Neler Yaşanmıştı?

Lee, geçtiğimiz hafta gerçekleşen Consensus konferansının piyasadaki yatırımcıların dikkatini tekrardan toplayarak Blockchain teknolojisinin yavaşlamadığını, aksine yeni alanlara açıldığının görülmesi ile piyasanın hareketleneceğini öngörmüştü. Fakat piyasadaki hareketlenme tam olarak böyle olmamış tam tersi kripto para birimleri piyasası %10 değer kaybetmişti. Konuyla alakalı CNBC’ye konuşan Lee: “Açıkça gözüküyor ki olaya çok iyimser yaklaşmışız.”

Lee’nin tahminleri son yaşanan bu olaya kadar adeta bir saat gibi işlemekteydi. Buna geçtiğimiz aylarda vergi döneminin bitmesi ile yatırımcıların rahatlayacağını ve Bitcoin’in fiyatının 2018‘in ilk çeyreğinde yükseleceğini doğru tahmin etmesi de dahildi. Belki de böylesine hareketli bir ortamda sadece bir konferansa bel bağlamak çok büyük bir beklenti olarak görülebilir.

Geçen hafta gerçekleşen Blockchain toplantısı yalnızca tek bir etkinlikti ve çoğunluk ile piyasaya yeni gelen yatırımcıların merakını cezbetmişti. Fakat bu yatırımcıların birden bire fikir değiştirerek yatırım yapma kararı alacakları anlamına gelmemekte. Bu etkinliğin değiştirdiği bir şey varsa o da katılımcıların kripto para birimlerini daha detaylı araştırmaya yönlendirerek kripto piyasasını daha yakından tanımak üzere gözlem altında tutmalarına neden olmuştur.

Lee’nin hesaba katmadığı nokta ise düzenlemelerin piyasada yaratmakta olduğu belirsizliğin kurumsal yatırımcıların daha sessiz kalmalarına neden olması olmakta. Lee, Consensus sürecinde tamamiyle hazırlanmış bir düzenleme taslağı görmeyi beklememekteydi fakat CNBC’ye yaptığı açıklamada düzenleyicilerin tutumlarının bir nebze de olsa negatif tarafta olduğunu itiraf etti:

“Kripto para birimleri halen bir iç direnç ile karşı karşıya kalıyor ve geleneksel finans kurumlarının yaratmakta olduğu engellere takılıyor. Fakat artmakta olan katılımcıların büyük bir çoğunluğunun finansal kurumlar olması gelecek için cesaret verici.”

Muhafaza, Düzenleme ve Fiyat Hedefleri

Gelecekte piyasanın kesinlikle düzeleceğine inanan Lee bunun biraz zaman alabileceğini ifade etmekte. Yaptığı açıklamada Lee, düzenlemelerin kesinleşmesi ve muhafaza desteğinin geliştirilmesi gibi önemli gelişmelerin yaşanması ile kurumsal sermayelerin işin içine girmelerinin biraz daha zaman alacağını belirtti. Consensus’un piyasayı hareketlendirmeyi başaramasa dahi bir başarı olduğunu dile getiren Lee, muhafaza hizmetleri konusunda, Japon Nomura bankası ile olduğu gibi, bazı ortaklıkları da gün yüzüne çıkardı.

Fundstrat’ın insanların duygusal olarak kripto para birimleri hakkında neler düşündüklerini gösteren 1-100 arasında değere sahip olan ünlü Bitcoin Misery Index (BMI)’i ise bu günlerde 30 civarlarında seyretmekte. Lee’ye göre bu iyi bir haber olmakta çünkü daha geçtiğimiz ay bu oran 18 civarlarındaydı. Fundstrat bu şekilde 16 farklı kripto para birimini takip etmekte ve bunlardan en düşüğü Bitcoin, en yükseği ise EOS olmakta.

Lee, yıl sonuna kadar Bitcoin’in 25,000$ olacağına dair tahmininin ise sonuna kadar arkasında durmakta ve şunları söylemekte:

“Unutmamalıyız ki Bitcoin 8,000$‘dan birden 25,000$‘a çıkabilir. Bunun olması için Bitcoin’in yıl sonuna kadar her geçen gün artmasına gerek yok.”

Lee’nin de belirttiği gibi Bitcoin’in geçmişine baktığımızda yükselişlerinin hepsini yıl içerisinde en çok işlem gören 10 gün içerisinde gerçekleştiği görülmekte.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment