Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Amerika Bu Kripto Para Birimini Hackleyene Para Ödülü Verecek

Amerika Monero gibi gizlilik-odaklı kripto para birimlerini hackleyebilenlere para ödülü verecek. ABD Vergi Dairesi (IRS) tarafından başlatılan program doğrultusunda Monero (XMR) veya Bitcoin Lightning Network işlemlerini takip altına alabilen vatandaş(lar)a 625 bin dolara kadar varan para ödülü verilecek.

Bu yıl vatandaşlara kripto para birimleri hakkında daha detaylı sorular sormaya başlayan IRS şimdi de yeni bir takip programı başlattı. IRS geçen hafta bir ilan yayınlayarak Monero (XMR) ve Bitcoin Lightning Network ile yapılan işlemleri takip edebilen hackerlara yüklü miktarda para ödülü vereceğini açıkladı.

İşte Programın Detayları

Monero veya Lightning Network ile yapılan işlemleri takip edebileceğini düşünen hackerlar, IRS’e 16 Eylül tarihine kadar başvuruda bulunabilirler. Bu başvuru sürecini başarıyla tamamlayan adaylara 500 bin dolarlık bir ön ödeme yapılacak.

Adaylar IRS’ten aldıkları bu 500 bin dolarlık sermayeyi ilerleyen sekiz ay içerisinde bir prototip geliştirmek için kullanabilecekler. IRS ortaya çıkan prototipten memnun kalır ve bunun XMR gibi kripto para birimleri ile yapılan işlemleri takip etmek için kullanılabileceğine inanırsa adaylara 125 bin dolar daha hibe verecek.

Neden Para Ödülü Veriyor?

Bitcoin gibi kripto para birimleri her ne kadar anonim olsalar da bunlarla yapılan işlemler belli bir raddeye kadar takip edilebiliyor. Devlet yetkilileri yaptıkları araştırmalar sonucunda hangi BTC işleminin arkasında kimin olduğunu bulabiliyorlar. Fakat aynı şey Monero (XMR) gibi gizlilik-odaklı kripto paralar için geçerli değil.

IRS Bitcoin ile yapılan yasa dışı işlemleri takip etmek için Chainalysis gibi özel kuruluşlardan destek alabiliyor. Fakat iş gizlilik-odaklı kripto paraları takip etmeye geldiğin zaman durum biraz daha zorlaşıyor. IRS’in kendi yayınladığı ilanda da belirttiği üzere, şu anda bu gibi kripto paraları takip etmek için “kullanılabilecek çok fazla araç bulunmamakta”.

IRS’in XMR işlemlerini takip edebilenlere para ödülü vermesinin sebebi de bu. IRS bu gibi kripto para birimleri ile yapılan işlemleri takip edebilmek, cüzdan adreslerinin kime ait olduğunu bulabilmek, işlemin gününü ve saatini öğrenebilmek ve işlem boyutunu görebilmek için özel bir araç geliştirmek istiyor. IRS bu araç sayesinde Monero gibi kripto paralarla yapılan yasa dışı işlemleri de takip edebilmeyi hedefliyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment