Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD Eyaleti Kripto Para İle Vergi Ödemeye Sıcak Bakıyor

21 Şubat’ta sunulan tasarıya göre ABD eyaletlerinden Georgia, eyalet dahilindeki vergilerin ve lisansların ödemesinde kripto parayı resmi bir ödeme metodu olarak kabul edebilir.

Cumhuriyetçi eyalet senatörleri Joshua McKoon ve Michael Williams tarafından sunulan Senato Tasarısı 464 “yetkili kişi Bitcoin de dahil olmak üzere ancak Bitcoin ile sınırlı olmayan, elektronik eşten-eşe sistem kullanan herhangi bir kripto parayı vergiler ve lisans ücretleri için geçerli bir ödeme olarak kabul edecektir” şeklinde bir öneri barındırıyor. Tasarıya göre kripto para üzerinden ödeme alındığında ödemeyi alan yetkili kişi veya kurum, ele geçen kripto parayı en geç 24 saat içerisinde ABD Dolar’ına dönüştürmek durumunda kalacak.

Georgia eyaletinde sunulan bu tasarı akıllara bu ayın başlarında Arizona’da sunulan tasarıyı getiriyor. Arizona’daki tasarıda “bir vergi mükellefinin gelir vergisi yükümlülüğünü elektronik eşten-eşe sistem kullanan Bitcoin, Litecoin ya da daire tarafından tanınan herhangi bir kripto para ile ödeyebilmesine” imkan veriliyor. Arizona’da sunulan tasarıda da kripto para üzerinden alınan ödemelerin en geç 24 saat içerisinde USD’ye dönüştürülmesi söz konusu.

Arizona’daki tasarı üçüncü okumasını da başarıyla geçti ve eyalet yakın zamanda ABD içerisinde kripto para üzerinden vergi ödemesi kabul eden ilk eyalet olabilir.

Wyoming’den de yakın zamanda bir gelişme gelmişti. Kripto paraların federal sınıflandırılmaları 2014 yılından beri “mülk” şeklinde ve Wyoming eyaleti kripto paraları bu sınıftan çıkartmak ve kripto paraların “mülk” olarak vergilendirmemelerini istiyor. Çoğunluğu cumhuriyetçilerden oluşan bir grup tarafından sunulan SF0111 adlı tasarıda içinde kripto paraların ve altının da yer aldığı bir “maddi olmayan ürünler” listesi bulunuyor. Tasarıya göre bu ürünlerden mülk vergisi alınmaması isteniyor.

Bu haberler en azından söz konusu eyaletlerde yaşayan kripto para yatırımcıları için en başta güzel görünebilir ancak vergi yasası uzmanlarından Robert Wood bu gelişmelerin pek de iyi olmayabileceklerini düşünüyor. Wood’a göre vergi ödemek için kripto para kullanmak daha fazla vergi ödemeye yol açabilir çünkü vergi ödemek için kullanılan kripto paraların kendileri de sermaye kazancı vergisine ve yatırım geliri vergisine tabii olabilirler.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment