Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

AB Gözlemcisinden Kripto Paralar İçin Staking ve Yüksek Kaldıraç Uyarısı

Avrupa Sistemik Risk Kurulu (ESRB), giderek genişleyen kripto para ve merkeziyetsiz finans (DeFi) sektörünün risk teşkil ettiğini öne sürerek yeni düzenlemelere ihtiyaç duyulabileceğini belirtti.

Avrupa Birliği’ne bağlı finansal gözlemci ESRB 25 Mayıs tarihinde yayınladığı raporda, kripto para ve merkeziyetsiz finans sektörünün giderek büyüdüğüne işaret etti. Kurum, sektörün finansal sistem için sistemik bir kriz riski taşıyabileceğini öne sürerek sınırlandırılmasına dair yeni düzenlenmelere ihtiyaç duyulabileceğinin altını çizdi ve uyarılarda bulundu.

Mevcut durumda piyasada aktif olan yüksek kaldıracın ve staking hizmetlerinin düzenlemesi gerektiğine dikkat çeken kurum, bunların yanı sıra DeFi geliştiricilerinin akıllı sözleşmelerin tasarımını ve oluşturulmasını kapsayan aşamalarda belirli düzenlemelere tabi olması gerektiğini de savundu.

Bu kapsamda AB’nin yakın zamanda nihai onaya ulaştırılan kripto para piyasası regülatif çerçevesi MiCA’ya sınırlayıcı maddeler eklenmesi yönünde tavsiyede bulunan kurumun tavsiyelerine uyulmasının zorunlu olmadığı da hatırlatıldı.

Ancak ESRB, MiCA’nın lisanslama ve rezerv gereklilikleri gibi önemli konuları ele alırken krediler, staking ve kaldıraç gibi tüketiciler ve piyasa için önemli risk teşkil eden konuları dışarıda bıraktığına değindi.

Geçtiğimiz yıl kripto para piyasası ve DeFi için çalkantılı bir yıl olduğu belirtilen raporda, sitemik sonuçların gerçekleşmediği ifade edildi. Ancak üstel büyüme dinamiklerinin gelecekte Lehman Brothers’ın 2008 yılındaki çöküşüne benzer büyük tehditler oluşturabileceğinin de altı çizildi. Bu noktada sistemik risklerin hızlı ve beklenmedik anlarda ortaya çıktığı da ESRB tarafından yapılan uyarılar arasında yer aldı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!