Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD 1 Milyar Dolarlık Bitcoin’e Nasıl El Koyduğunu Açıkladı

ABD Adalet Bakanlığı, Silk Road ile bağlantılı olan 1 milyar dolar değerinde Bitcoin’e (BTC) el koyduğunu açıkladı. Bitcoin fiyatı 15 bin dolar düzeyine kadar çıkmışken gelen bu haber kripto para camiasında büyük yankıya uyandırdı. Kripto para takipçileri ABD’nin bu Bitcoin’lere nasıl, ne şekilde el koyduğunu merak etmeye başladı. Peki neredeyse 70 bin adet Bitcoin, nasıl oldu da ABD’nin eline geçti?

2013 yılında erişime kapatılan Silk Road geçen hafta kripto para camiasının en çok tartışılan isimlerinden biri oldu. Bunun sebebi ise salı günü Silk Road ile bağlantılı olduğu düşünülen ve içerisinde neredeyse 70 bin adet (1 milyar dolardan fazla) Bitcoin (BTC) barındıran bir dijital cüzdanın harekete geçmiş olmasıydı. Kimliği bilinmeyen şahıs ya da şahıslar, 2015’ten beri kullanılmayan bu adrese erişim sağlayıp 1 milyar dolarlık Bitcoin transferi yaptı.

Adalet Bakanlığı el koyduğunu açıkladı

ABD Adalet Bakanlığı bugün yayınladığı basın duyurusu ile bu işlemde kullanışmış on binlerce Bitcoin’e el koyduğunu açıkladı. ABD savcısı David Anderson yayınlanan duyuruda geçen haftaki işlemle ilgili şu yorumu yaptı:

“Silk Road döneminin en meşhur online, yasa dışı pazar alanıydı. Silk Road kurucusuna karşı 2015 yılında açılmış olan başarılı dava sonrasında ortada bir milyar dolarlık bir soru işareti çıktı. Bu soru, onca paranın nereye gittiği sorusuydu. Bugünkü el koyma operasyonu bu soru işaretini biraz da olsa gidermiş oldu. Burada kullanılmış 1 milyar dolarlık para artık Amerika Birleşik Devletleri’nin kontrolündedir.”

El koyma süreci nasıl işledi?

Savcılık tarafından yapılan açıklamalarda, bu Bitcoinlere 3 Kasım günü el konduğu belirtildi. Davayla ilgili paylaşılan resmi belgelere göre ABD bu Bitcoinleri “X kişisi” olarak adlandırılan, anonim bir hackerdan aldı. Bu hacker yıllar önce Silk Road’un sitesini hacklemeyi başardı ve oradaki “yasa dışı” kripto paraları kendi kontrolünde olan cüzdanlara aktardı. Bu cüzdanlardan biri içerisinde 1 milyar dolardan fazla, yani 69,370.22491543 adet BTC barındıran cüzdandı.

Yapılan açıklamalara göre bu hacker, 69 binden fazla Bitcoin’i ele geçirdiği sırada bunların değeri 1 milyar dolar değil yalnızca 14 milyon dolardı. 2013-2015 tarihleri arasında Silk Road’dan aldığı Bitcoin’lerin bir kısmını kullandığı düşünülen hacker, 69 bin Bitcoin’i ise Nisan 2015-Kasım 2020 tarihleri arasında hiç kullanmadı.

Bakanlık’ın belgelerine Silk Road’un kurucusu Ross Ulbricht, bu anonim hackerın kimliğini biliyordu. Ulbricht’in X Kişisi’ni tehdit edip bu Bitcoinleri geri almaya çalıştığı ancak X Kişisi’nin bu Bitcoinleri iade etmediğini vurgulandı.

abd-bitcoin-silk-road-belgeleri
Adalet Bakanlığı tarafından yayınlanan belgeden bir kesit, Kaynak

X Kişisi’nin kimliğini bilen tek isim Ulbricht değildi. Mahkeme dosyası, ABD hükümetinin de bu kişiyi tanıdığını gösteriyor. Kuzey Kaliforniya’daki savcılık ofisi 3 Kasım tarihinde bu şahısla bir anlaşma imzalayarak 69 binden fazla Bitcoin’e el koydu. Savcılığın bu şahıs ile nasıl anlaştığı, bu şahsın bu anlaşmayı neden kabul ettiği ise açıklanmadı.

İnsanların tepkisi, yorumu ne oldu?

Mahkeme dosyalarında yer alan en büyük soru işareti X Kişisi’nin kimliği ile alakalı. Kripto para takipçileri bu kişinin kim olabileceği ile ilgili şimdiden tahmin yürütmeye başladılar. En merak edilen şeylerden biri de bu kişinin ABD hükümetiyle anlaşma yaptığı niçin kabul ettiği.

Bazı sosyal medya kullanıcıları ABD’nin bu kişiyi anlaşmayı kabul etmeye ‘zorlamış’ olabileceğini öne sürüyor. Bazılarıysa ortada X Kişisi diye birinin olmadığını, belgelerde X Kişisi olarak adlandırılan partinin doğrudan bir devlet kuruluşu olduğunu savunuyor. Kimisiyse bu şahsın federal bir ajan olabileceği iddiasında. Fakat bunlar şimdilik iddia olmanın ötesine gidemiyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!