Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD’deki Senato Komitesi Oturumunda Bitcoin Karşıtı Yorumlar

ABD Senatosu Bankacılık, Konut ve Kentsel İşler Komitesi tarafından düzenlenen bir komite oturumunda, Bitcoin gibi kripto paraların kullanımını azaltmak için yasal yollara başvurulması gerektiği belirtildi.

Komitenin çarşamba günü dijital merkez bankası paraları (CBDC) ile ilgili düzenlediği oturuma Demokrat Senatör Elizabeth Warren, Columbia Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde görevli Lev Menand, Stanford İşletme Enstitüsü’nde finans profesörü olan Dr. Darrell Duffie gibi isimler katıldı.

Azaltmak için “ne gerekiyorsa yapılmalı”

ABD’deki mevcut finans sisteminin eksikliklerinin ve geleceğinin görüşüldüğü oturumda, dijital para ve kripto para konuları üstünde duruldu. İnsanların Bitcoin ve bundan farklı olarak stablecoin gibi kripto paralara yöneliyor olmasının, hem spekülatif nedenlere hem de bankacılık sistemindeki eksikliklere dayandığı düşünülüyor.

Stanford’dan Dr. Duffie, bu eksikliklerin bir CBDC tarafından giderilmesi ve kripto paraların geniş kitlelere yayılmasının önlenmesi gerektiğini savunuyor. Kripto paraların yaygın şekilde kullanılması halinde suç gelirlerinin aklanması gibi yasa dışı işlemlerin takibinin zorlaşacağını, volatilite gibi sorunların doğacağını söyleyen isim, ABD’li senatörlerin de yer aldığı oturumda şu açıklamalarda bulundu:

“Bence çoğu ülke, istenmeyen kripto paraların işgalini önleyebilmek için dijital merkez bankası paralarını inceliyor. […] Bitcoin gibi istenmeyen kripto paraların kullanımını kısıtlamak için katı düzenlemelere başvurulmalı. Bitcoin, ekonomininin genelinde ne kadar az kabul görürse; onu yasa dışı amaçlarla kullanmak isteyenlerin Bitcoin’i harcaması veya onu dolara çevirmesi de o kadar zorlaşır. Bunun için ne gerekiyorsa yapılmalı.”

Dr. Duffie, Bitcoin kullanımını doğrudan engellemenin “çok zor” olduğunu fakat insanların sahip oldukları Bitcoin’i yerel para birimine dönüştürmelerinin engellenebileceğini söyledi. ABD ve diğer ülkelerin bu noktada mutabık olması ve birlikte çalışması gerektiği belirtildi.

Kripto madenciliği, “gezegenimiz için bir felaket”

Kripto paralar, oturum sırasında yalnızca yasa dışı kullanımları yüzünden değil, çevre üstündeki etkileri sebebiyle de eleştirildiler. Demokrat Senatör Elizabeth Warren, Bitcoin’deki proof-of-work algoritması hakkında konuşurken madencilerin “hiçbir işe yaramayan” denklemleri çözüp Bitcoin ürettiklerini, bu sırada harcanan enerjinin “gezegenimiz için bir felaket” olduğunu söyledi.

Warren, kripto para düzenlemeleri hakkında, “Kongre ve finansal regülatörler; tüketicileri, piyasayı ve finans sistemimizi korumak için harekete geçmelidir.” dedi. Columbia Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde görevli Lev Menand, regülatörlere kripto para konusunda daha fazla yetki verilmesi gerektiğini savundu.

Oturumda ele alınan hususlar, kripto para camiası içinde tartışmalara yol açtı. Bu açıklamalara sosyal medyada tepki gösteren isimlerden biri, “Gelecek, merkeziyetsizlikte.” dedi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!