Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Basel Komitesinden Bitcoin Tutan Bankalara Sermaye Şartı Önerisi

Basel Bankacılık Denetim Komitesi, Bitcoin ve genel olarak kripto para tutan bankaların, yaşanabilecek mali kayıplara karşı belli miktarlarda karşılık ayırmasını ve bu bankalarda sermaye yeterliliği şartı aranmasını öneriyor.

Basel Bankacılık Denetim Komitesi (BCBS), kripto para sektörüne getirilebilecek yasal düzenlemeler ile ilgili ilk kez bir madde önerisinde bulundu. Reuters’ın haberine göre BCBS, kripto para tutan bankalara sermaye yeterliliği şartı getirilmesini öneriyor.

1974’te Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) bünyesinde, G-10 ülkelerinin öncülüğünde kurulan Basel Bankacılık Denetim Komitesi, risk yönetimi ve sermaye yeterliliği konularında uluslararası standartlar oluşturur ve bankaların, bu standartlara uymasını sağlamaya çalışır.

Mali istikrar bakımından global riskler barındırabilir

Bitcoin gibi kripto paralar, henüz bankacılık sektörüne derinlemesine nüfuz edememişse de Morgan Stanley gibi dev bankalar, varlıklı müşterilerine bu yıl itibarıyla Bitcoin hizmeti sunmaya başladı.

Basel komitesi, kripto para sektörüne ilişkin yaptığı değerlendirme kapsamında bankalara bu konuda bir sermaye şartı getirilmemesinin, global finans sisteminin istikrarı açısından risk barındırabileceği sonucuna vardı.

Kripto paralar 2 ana gruba ayrılıyor

BCBS, kripto paralar için sunduğu öneride bunları 2 ana gruba ayırarak; ilk grupta dijital token haline getirilmiş geleneksel enstrümanlara (hisse tokenı gibi) ve stablecoinlere, ikinci grupta ise Bitcoin gibi varlıklara yer verdi.

Aktarılanlara göre ilk grupta yer alan dijital varlıkların emtialar, tahviller, mevduatlar için uygulananlarla aynı standartlara tabi tutulması düşünülüyor. Dolayısıyla bu varlıklar için biçilecek risk ağırlığı %0’dan başlayıp; %1.250’ye kadar çıkabilecek.

İlk gruptakilerden farklı olarak bir dayanak varlığı bulunmayan Bitcoin gibi kripto paraların risk ağırlığının ise barındırdıkları “eşsiz riskler” sebebiyle maksimum risk ağırlık seviyesi olan %1.250 olarak belirlenmesi öneriliyor.

Bu derecelendirme kabul görürse, bankaların işbu varlıklar için %100 oranında karşılık ayırması gerekebilir. Bankacılık Denetim Komitesine göre bankalar, ayıracakları bu sermaye sayesinde kripto para kaynaklı mali kayıp yaşayan mevduat sahiplerine gerekli telafiyi yapabilir.

Basel komitesi tarafından hazırlanan bu maddelerin yürürlüğe girmediği ve Basel’deki yetkililerin, konuyla ilgili değerlendirmelerini sürdüreceklerini belirtmek gerek.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!