Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Fransa ve İsviçre Merkez Bankalarından Dijital Para Deneyi

Fransa Merkez Bankası, İsviçre Merkez Bankası ve Accenture önderliğindeki bir grup özel kuruluş, uluslararası bir mutabakat gerçekleştirmek için dijital merkez bankası paralarının (CBDC) kullanıldığı ortak bir deney gerçekleştirecek.

Merkez bankaları tarafından gerçekleştirecek CBDC deneyi, Jura adı altında yürütülecek. Yapılan açıklamaya göre projeye Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) İnovasyon Merkezi, Credit Suisse, Natixis, R3, SIX Digital Exchange ve UBS de katılıyor olacak.

“Finansal işlemlerde maksimum güvenlik ve verimlilik”

Deney kapsamında iki dijital merkez bankası parası ve Fransa kaynaklı bir dijital finansal enstrüman ile dağıtılmış defter teknolojisi (DLT) tabanlı bir platformda mutabakat sağlanacak.

Öncelikle finansal enstrüman ile euro temelli bir dijital merkez bankası parası arasında teslim karşılığı ödeme prensibiyle; ardından euro temelli CBDC ile İsveç frangi temelli CBDC arasında ödeme karşılığı ödeme mekanizması ile işlem yapılacak. Mutabakatın Fransa ve İsviçre merkezli bankalar tarafından gerçekleştirileceği aktarıldı.

Fransa Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Sylvie Goulard, dijital merkez bankası paralarının “finansal işlemlerde maksimum güvenlik ve verimlilik sağlama potansiyelinin” olduğunu vurguladı.

İsviçre Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Andréa M. Maechler, “tokenlaştırılmış varlıkların CBDC ile mutabakatı” konusunda araştırmalarını sürdürdüklerini, yapılacak bu deneyin de bu çalışmalara katkı sağlayacağını belirtti. İsviçre Merkez Bankası, kendi CBDC deneylerini Project Helvetia adı altında yürütmeye devam ediyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!