Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD Bitcoin ve Kripto Paralar İçin Yeni Vergi Kurallarını Açıkladı: Teklifte Neler Var?

ABD Hazine Bakanlığı ve İç Gelir Servisi (IRS), kripto paralar için beklenen yeni vergi kuralları için teklif sundu.

Wall Street Journal’ın (WSJ) 25 Ağustos tarihli haberine göre ABD Hazine Bakanlığı ve İç Gelir Servisi (IRS), 2021’de kabul edilen Altyapı ve İş Yasası kapsamında bazı yeni kuralları açıkladı. Kongre’de kabul edilen yasadan kaynaklı IRS’nin bu yılın sonuna kadar yeni regülasyonları yayımlaması gerekiyordu.

Habere göre IRS, kripto para yatırımcılarının elde ettiği gelir vergilerinden kaçınmalarını zorlaştırmak ve vergi karmaşasını bitirmek için 300 sayfalık yeni kurallar önerdi.

Bu kapsamda, Coinbase ve Kraken gibi ABD merkezli kripto para borsaları ve şirketleri aracı kurumlar “broker (komisyoncu)” olarak tanımlarken artık kripto para gelirlerini IRS’ye bildirmek zorunda kalacak.

Kripto para borsaları ve şirketleri için getirilen bu düzenlemeden bireysel yatırımcılar, Bitcoin madencileri ve staking geliri elde eden kurumlar ve kişiler muaf sayılacak ancak bazı merkeziyetsiz finans (DeFi) protokolleri muaf olmayacak.

Söz konusu kuralların Kongre’den onay alarak uygulanmaya başlaması durumunda brokerlar ilk olarak 2025 vergi yılı için 2026’da bilgilendirme yapacak.

Bu kapsamda ayrıca Coinbase gibi ABD merkezli kripto para borsalarının 2026 yılından itibaren müşterilerin işlemlerine dair ayrıntılı bilgileri IRS’ye açıklaması gerecek.

Kimler etkilenecek?

Teklife göre vergilendirme içerisinde borsalar ve ödeme işlemi sağlayan çoğu şirket yer alacakken vergilendirmenin her zaman gündeminde yer alan madenciler rapor tutmak ve dosyalamaktan büyük ölçüde muaf oldu.

Teklifte broker olarak belirtilen platformlar arasında kripto para borsaları, ödeme işlemi sağlayıcıları ve kripto cüzdan sağlayıcıları yer aldı.

Yetkililer ayrıca teklifin merkeziyetsiz borsaları (DEX) da kapsadığını söyledi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!