Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD: Blockchain Teknolojisini Dört Yıl Geriden Takip Ediyoruz

ABD’deki Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu’nun (CFTC) başındaki isim olan Christopher Giancarlo, Parlamento’da gerçekleşen bir oturumda kripto para ve Blockchain ile ilgili çeşitli yorumlarda bulundu. Giancarlo yaptığı açıklamalarda CFTC’nin asıl görevinin kripto para alım-satım piyasalarına yasal düzenleme getirmek olmadığını, CFTC’nin önceliğinin büyük çaplı vadeli işlem piyasalarındaki dolandırıcılık ve yasal uyumsuzluk vakalarıyla ilgilenmek olduğunu belirtti.

Parlamento komitesinde gerçekleşen oturum aslında CFTC’nin gelecekteki gündemi hakkında konuşmak için tasarlanmıştı ancak bazı komite üyeleri kripto para düzenlemeleriyle ilgili sorular sordular.

‘Dört Yıl Gerideyiz’

Kripto para düzenlemeleriyle ilgili sorulan soruya CFTC’nin asıl görevinin bu olmadığını söyleyerek yanıt veren Giancarlo, Blockchain teknolojisi hakkında da açıklamalarda bulundu. Giancarlo, dünyanın en büyük altı bankasının bir araya gelerek oluşturduğu konsorsiyumun CFTC ile iletişime geçtiğini ve bu konsorsiyumun CFTC’ye yeni bir Blockchain prototipinin parçası olmayı teklif ettiğini söyledi. Konsorsiyumun yaptığı teklife göre CFTC, bu yeni Blockchain prototipinin yasal açıdan geliştirilmesine katkı sağlayacaktı. Ancak CFTC, böyle bir oluşumun parçası olmak CFTC Yasası’na aykırı düştüğü için teklifi reddetti.

Giancarlo CFTC’nin şu anda Blockchan sektörünü tek başına düzenlemeyeceğini, bu sektöre tek başına yasal kısıtlamalar getiremeyeceğini de vurguladı. Giancarlo’ya göre CFTC’nin Blockchain teknolojisini düzenlemesi için bu alanda para harcanması gerekiyor ki bu da yeni bir ödenek oluşturulması anlamına gelir. Giancarlo’ya göre CFTC bu gibi sebepler yüzünden diğer ülkelerdeki denk kuruluşlarından geride kalıyor:

“Geride kalıyoruz. İngiltere Bankası Blockchain ile uyumlu yeni bir ödeme sisteminin duyurusunu yaptı. Dört yıl geriden geliyoruz. Kongre’nin karşısına çıkmadan önce Blockchain teknolojisi üstünde testler yapmamız, bu teknolojinin nasıl çalıştığını anlamamız gerekiyor. Blockchain sektörüne celp yollaya yollaya bilgi almaya çalışmak bence yanlış bir yöntem. Bence işbirliği yaparak ilerlemeliyiz.”

Giancarlo bu konuşmaları yaparken parlamento üyelerinden Adams, CFTC’nin Kongre’den daha fazla yetki talep edip etmediğini sordu ve Giancarlo CFTC’nin şu anda başlıca dolandırıcılık vakaları üstünde bir otorite sahibi olduğunu, kripto para piyasasında herhangi bir yetkisi olmadığını söyledi:

“CFTC tarih boyunca bu gibi para piyasalarına bu tarz bir rol oynamamıştır. Daha fazla yetki istemek benim haddime değil. İlerleyen zamanlarda belki hükümet de işin içine girer ama asıl soru bunun ne zaman olacağı. Kripto para piyasasının toplam değeri büyük ihtimalle halka açık, büyük bir şirketin yüzde birinden daha az ve kripto para piyasası pek büyük değil. Bence İnternet’te yaptığımız gibi ‘önünü kesmeyin’ mantığıyla düzenleme yapmalıyız.”

Kripto Para Piyasası

Giancarlo yaptığı konuşma sırasında CFTC’nin Bitcoin gibi tekil piyasaları da düzenlemediğini vurguladı.

Giancarlo’ya göre Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’ndaki (SEC) yetkililerin bu alanda daha fazla tecrübeleri var. CFTC aslında şu an kripto para yatırımıyla ilgili bazı uyarılar ve tavsiyeler yayınlıyor ancak bunun haricinde pek somut bir adım attığını söyleyemeyiz. Giancarlo’ya göre en azından şu an için temkinli adımlar atılmalı. Giancarlo’ya göre önümüzdeki birkaç yıl içerisinde her şey çok daha açık olacak.

Giancarlo CFTC’nin fevri davranmayarak temkinli adımlar atmaya çalışmasının gayet makul olduğunu da vurguluyor ve şöyle söylüyor:

“Twitter’daki bazı kişiler sanki ortada çok fazla karışıklık varmış gibi gösteriyorlar ama bence gayet etkili biçimde ilerliyoruz. Hızla gelişen ama ne olursa olsun hala çok küçük olan bir varlık sınıfı açısından bakarsak gayet makul bir hızla ilerliyoruz.”

 

 

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment