Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD Borsa ve Menkul Kıymetler Komisyonu (SEC) Başkanı Gensler: Bitcoin emtia statüsünde

ABD Borsa ve Menkul Kıymetler Komisyonu Başkanı Gensler, Bitcoin’in yüksek spekülatif sınıfa ait bir emtia olduğunu ifade ediyor.

SEC Başkanı Gary Gensler, Pazartesi günü, CNBC’de yayınlanan ‘Mad Money’ programının sunucusu Jim Cramer ile yaptığı röportajda Bitcoin özelinde kripto paralar hakkındaki görüşlerini aktardı.

Kriptoların yüksek spekülatif bir varlık sınıfı olduğunun uzun süredir farkında olduklarını ifade eden Gensler, tezini, insanların kriptolara ve Bitcoin’e yatırım yapma sebebinin diğer birçok menkul kıymet gibi yalnızca getiri amacı taşıdığı gerçeğine dayandırdı.

Gensler konuşmasında; Bitcoin ve Bitcoin gibi bazı coinler açıkça bir emtiadır.’ dedi. Gensler, Bitcoin’in statüsü hakkında Vadeli Emtia Ticaret Komisyonu Başkanı Rostin Benham’la aynı fikirde bulunuyor. Geçtiğimiz ay Benham’da Bitcoin’in bir emtia olduğu yönünde kanaatlerini belirtmiş Gensler’ın aksine Ethereum’u da bu sınıfa dahil etmişti.

Kimi kripto para toplulukları ise Benham ve Gensler’ın açıklamalarını farklı tepkilerle karşıladı. Dijital varlık yöneticisi Eric Weiss, 27 Haziran tarihinde attığı tweet’inde:

“Gensler, Bitcoin’in bir emtia olduğunu beyan eden ikinci komisyon Başkanı, art arda beyan edilen bu fikirler gelecekte Bitcoin’in statü değişimini imkansız kılıyor, bu durum da gerçekten çok anlamlı.”

diyerek olumsuz görüşlerini belirtti.

Diğer yandan Microstrategy CEO’su Michael Saylor:

“Bitcoin, herhangi bir hazine içerisindeki rezerv varlığı için gerekli bir varlıktır. Bu durum politikacıların, temsilcilerin, hükümetlerin ve kurumların, ekonomiyi büyütmek, mülkiyet haklarını ve özgürlüğünü herkese sunmak için bir teknoloji ve dijital varlık olarak Bitcoin’i desteklemesi için olanak tanır.”

dedi.

SEC, CFTC ve bankacılık regülatörleri kripto piyasasında iş birliği yapıyor

Bitcoin’in emtia statüsü taşıması gerektiği açıklamalarından sonra Gensler, kripto düzenleme çalışmaları hakkında da yorum yaptı. Birçok kripto token’ın regülasyon için hazır olmadığını ve çaba göstermediğini ifade etti.

Stablecoinler hakkında ise, yatırımcıyı korumak için yapılması gereken çok işin olduğunu vurguladı.

Röportajın ilerleyen dakikalarında sunucu Jim Cramer, Fidelity Investment’ın Bitcoin’i 401k emeklilik planlarına dahil etmesine olanak tanıyan ve çalışma departmanını rahatsız eden karardan bahsetti. Sunucu, Bitcoin’in bir varlık olarak insanları güvende hissettirdiğini ifade ederek Gensler’a ‘Bitcoin ile güvende hissediyor musunuz?’ diye sordu. Gensler, ”Kripto yüksek risk içeriyor, geleneksel menkul kıymetlerden çok daha yüksek riskli varlıklar.” dedi.

Bazı kripto paraların ihraç sırasında yatırımcılarına yeterince şeffaf ve açıklayıcı olmadığını ifade eden Gensler, “ABD’de SEC ve CFTC gibi komisyonlar yatırımcıyı piyasadaki olası manipülasyonlardan ve dolandırıcılıktan korumak için var.” dedi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!