Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD Borsalarında İşlemler Durduruldu

ABD’deki hisse senetleri bugünkü açılışta yüzde 8’den fazla değer kaybetti ve bu da ‘devre kesici’ olarak adlandırılan sistemin devreye girmesine yol açtı. Borsada yüzde 7 oranında düşüş yaşandığı zaman devreye giren bu sistem, borsa işlemlerinin 15 dakikalığına durdurulmasını sağlıyor. Böylece işlemler biraz olsun kontrol altına alınmış oluyor.

Fed Kurtarmadı

ABD Merkez Bankası (Fed) geçtiğimiz gün ani bir faiz indirimi kararı aldı ve piyasalara 1.5 trilyon dolarlık likidite sağlayacağını duyurdu. Ancak Fed’in bu açıklaması henüz yatırımcılar arasındaki paniği dindirmemiş gibi görünüyor.

Yukarıdaki grafikte ABD borsalarının ne kadar kötü durumda olduğunu görebiliyoruz. Eğer S&P 500 Endeksi’ndeki düşüş oranı önümüzdeki 5 saat içerisinde yüzde 13’e gelirse borsa işlemlerine bir 15 dakika daha mola verilecek.

Yatırımcıların ne kadar panik içerisinde oldukları CBOE Volatilite Endeksi’ne baktığımızda görebiliyoruz. Piyasadaki volatilite ve panik düzeyini gösteren bu endeks şu anda 75 seviyesinin üstüne çıkmış durumda. Bu, 2008’deki ekonomik krizden sonra görülmüş en yüksek seviye. Aşağıdaki grafikte bu endeksin 2006-2020 tarihleri arasındaki değişimini görebilirsiniz.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment