Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD Dolarının Kriteriyle Oynayan JP Morgan’a 65 Milyon Dolarlık Ceza Kesildi

Önemli noktalar:
  • JP Morgan Chase dolar piyasasında yaptığı manipülasyonlar sonucunda 65 milyon dolarlık para cezasına çarptırıldı
  • Yaşanan bu olay ‘fiyat manipülasyonlarının’ yalnızca kripto para piyasasında değil her türlü piyasada gerçekleştiğini gösteriyor

ABD’deki Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC) geçtiğimiz gün ABD’nin en büyük bankalarından olan JP Morgan Cahse’e 65 milyon dolar gibi ciddi bir para cezası kesti. CFTC’nin böyle bir ceza kesmesinin sebebi de JP Morgan Chase yetkililerinin ABD doları kriter endeksindeki değeri manipüle etmeye çalışmış olmaları.

Dolar Kriteriyle Oynarken Yakalandılar

CFTC tarafından yapılan açıklamaya göre JP Morgan bünyesindeki al-satçılar, döviz için 2017-2012 yılları arasındaki beş yıllık dönemi kapsayan belli bir kriter sağlayan International Swaps and Derivatives Association’ın (ISDA) oranıyla oynamaya çalıştılar.

Komisyonun söylemlerine göre JP Morgan yetkilileri ISDA tarafından sağlanan faiz oranını yanlış oran vererek değiştirmeye çalıştılar. Hatta banka bünyesindeki çalışanların söz konusu endekse günlük güncel referans noktası belirlenmeden önce yapay bir ‘takviye’ yaptıkları söyleniyor.

CFTC’nin yaptırım müdürü olan James McDonald bankaya kesilen para cezası hakkında şöyle bir yorumda bulundu:

“Bu adım da CFTC tarafından piyasalardaki manipülasyonun kökünü kazımak ve finansal kriterlerin sağlamlığına güvenenleri korumak amacıyla atılmış pek çok adımdan biri.”

JPMorgan Kripto Para Bazlı Hizmetler Sunabilir

Kripto para piyasası geçtiğimiz yılın sonunda çok ciddi bir büyüme yaşamıştı ve pek çok uzman yaşanan bu büyümenin aslında ‘yapay’ olduğunu ve fiyatlarda görülen artışın belli başlı manipülasyonlar sonucu meydana geldiklerini söylüyor. Bu söz konusu muhtemel ‘manipülasyon’ların başında da ‘sabit koin’lerden olan Tether geliyor.

Uzmanlar kripto para piyasasında fiyat üzerinden manipülasyon yapıldığı konusunda nerede tamamen hemfikir durumdalar ancak CFTC’nin JP Morgan gibi büyük bir şirkete kestiği para cezası aslında şunu kanıtlıyor: Fiyat manipülasyonları yalnızca kripto para piyasasında değil her türlü piyasada yapılıyor.

JP Morgan’ın CEO’su olan Jamie Dimon bundan birkaç ay önce Bitcoin’in “sahtekarlık” olduğu öne sürmüş ve kripto paralar hakkında pek de olumlu görüşlere sahip olmadığını açıkça göstermişti.

Dimon ilerleyen zamanlarda bu iddialı yorumlarını biraz daha ılımlı hale getirdi ve JP Morgan, kredi kartıyla Bitcoin satın alan müşterilere hiçbir uyarı yapılmadığı halde fazladan işlem ücreti kesmekle suçlandı. Banka bu suçlamalar sonrasında birkaç diğer şirket gibi kredi kartıyla kripto para alımını yasakladı.

Dimon’ın yaptığı bu yorumlara rağmen genel olarak JP Morgan’ın kripto para piyasasına pek de karşı olduğunu söyleyemeyiz. Hatta bankanın önde gelen isimleri kripto para bazlı hizmetler sunma ihtimali üzerinde duruyorlardı ki bu hizmetlerin başında Bitcoin vadeli işlemleri geliyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment