Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD Hazine Bakanlığı: IŞİD Destekçileri, Kripto Para ve Türkiye’deki Aracıları Kullanıyor

ABD Hazine Bakanlığı, IŞİD’in bölge genelinde “on milyonlarca dolarlık” nakit rezervinin olduğunu ve IŞİD destekçilerinin, Irak ile Suriye’de para transferi yapabilmek için kripto paraların yanı sıra Türkiye’deki aracıları kullandığını açıkladı.

ABD Hazine Bakanlığı, Savunma Bakanlığının talebi doğrultusunda 19 Mayıs tarihli bir rapor sunup, IŞİD’in finans kaynaklarına ilişkin geride bıraktığımız çeyrek boyunca elde edilmiş bulguları paylaştı. IŞİD finansmanıyla mücadele, İtalya ve Suudi Arabistan’ın da yer aldığı IŞİD Karşıtı Finans Grubu ile birlikte sürüyor.

IŞİD destekçileri kripto para kullanıyor

IŞİD’in, gasp ve Suriye’nin doğusunda petrol kaçakçılığı yaparak, fidye talebiyle insan kaçırarak gelir elde etmeyi sürdürdüğü açıklandı. IŞİD’in bölge genelinde “on milyonlarca dolarlık” nakit rezervi olduğu düşünülse de, bu paranın ne kadarlık kısmının farklı bölgelere dağıtıldığı bilinmiyor.

Suriye ve Irak’ta para transferi yapabilmek için birkaç farklı yöntemin kullanıldığı açıklandı. Bakanlık raporunda, IŞİD destekçilerinin kripto paralara ve online fon toplama platformlarına” bağlı şekilde hareket ettiği aktarıldı.

Hazine Bakanlığı, Savunma Bakanlığına IŞİD’in finans kaynaklarıyla ilgili çeyreklik olarak rapor sunuyor. Ekim 2020’de hazırlanan ilk raporda, IŞİD destekçilerinin kripto paralara “gitgide daha fazla” bağlanmaya başladığı belirtilmişti.

Türkiye’deki “lojistik merkezler” kullanılıyor

IŞİD’in Irak’a ve Suriye’ye para sokmak için “geleneksel metotları” da kullandığı açıklandı. Irak’taki IŞİD militanlarının, “Türkiye’deki aracılar” üstünden Suriye’nin kuzeydoğusundaki militanlara para aktarıldığı belirtildi.

Bakanlık raporuna göre “Türkiye’deki lojistik merkezleri”, para transferi yapmak için sıklıkla kullanılırken; buna ek olarak hawala ofisleri de tercih edildi.

Hazine Bakanlığı, geçen salı yaptığı duyuruda Türkiye’deki Al-Fay adlı bir şirket ile şirket yöneticileri olduğu belirtilen İdris al-Fay ve İbrahim al-Fay’ın yaptırım listesine eklendiğini açıklamıştı. Bu şirketin, “Suriye’deki IŞİD militanlarına yapılan para transferlerine aracılık ettiği” belirtildi.

Ticaret Sicil Gazetesi’nin verilerine göre Alfay İnşaat Turizm Dış Ticaret Sanayi Limited Şirketi, 2018’de Sakarya’nın Adapazarı ilçesinde ikamet eden İdris el-Fay, Serkan Çaykışla ve Bekir Çaykışla tarafından kuruldu.

alfay-sirket
Fotoğraf: Sakarya Yeni Haber
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!