Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin’in Bitcoin Madenciliği Çağrısına İlk Yanıt İç Moğolistan’dan Geldi

Çin’in İç Moğolistan bölgesindeki yöneticiler, kripto para madencileri için yalnızca yerel düzeyde uygulanan yasağa ilişkin 8 maddelik yeni bir liste yayımladılar. Listedeki maddelerin, yalnızca İç Moğolistan’da uygulamaya konması bekleniyor.

Pekin’in 21 Mayıs’ta “Bitcoin madenciliğine karşı sıkı önlemler alınması” yönünde yaptığı çağrı, ilk olarak halihazırda madenci karşıtı bir politika izleyen İç Moğolistan’dan geldi.

Beş yıllık kalkınma planında yer alan enerji hedeflerine ulaşmak için madencileri bu yıl bölgeden uzaklaştırma kararı alan İç Moğolistan, salı günü yayınladığı listenin ilk maddesinde, “çalışmalarını durdurmayı kasıtlı olarak ertelemiş” veri merkezlerine karşı gerekli hukuki işlemlerin yapılabileceğini açıkladı.

Sosyal kredi sistemine eklenebileceği duyuruldu

8 maddelik listenin 3 ve 4. maddelerinde yer alan bilgilere göre telekomünikasyon şirketlerinin ve internet kafelerinin kripto para madenciliği yapmasının engellenmesi öneriliyor. Global Times’ın haberine göre önergede sunulan maddeler, 1 Haziran’a kadar değerlendirme aşamasında olacak.

Primitive Crypto’nun kurucu ortağı Dovey Wan, bunların dışında özellikle 8. maddeye dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Bu madde doğrultusunda kripto para madenciliği yapmanın, vatandaşların sosyal kredi puanlarına olumsuz yansıyabileceği ve devletteki konumunu kullanarak madencilik yapan kamu görevlilerine karşı ilgili hukuki süreçlerin başlatılabileceği açıklandı.

Uygulamalar bölgeye göre farklılık gösterebilir

Hidroelektrik santrali bakımından Sichuan gibi daha farklı bölgeler kadar şanslı olmayan İç Moğolistan, ağırlıklı olarak kömür kaynaklarına dayanıyor.

Merkez hükümetin enerji hedeflerinden bu yüzden uzak kalan bölge, kripto para madencilerinin İç Moğolistan’dan ayrılmasını talep etmişti. Çinli gazeteci Colin Wu, bu doğrultuda söz konusu listede aslında “yeni bir uygulamanın yer almadığını” söyledi.

Kripto para madenciliğine karşı alınacak önlemlere ilişkin kararın, yerel yönetimlere bırakabileceği ve “bunun çok da kötü bir haber olmayabileceği” söyleniyor. Hem Wu hem Wan, özellikle Xinjiang ve Sichuan’dan gelecek açıklamanın merakla beklendiğini vurguladı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!