Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD Hazine Yetkilisi, Küresel Çapta Kripto Para Düzenlemesi Çağrısı Yaptı

ABD Hazine Dairesinin Terörizm ve Finansal İstihbarat Müsteşarı, dün bir konuşmada finansal sistemin ve ulusal güvenliğin korunmasına yardımcı olmak için uluslararası topluluğa daha güçlü bir kripto para düzenlemesi çağrısında bulundu.

Yakın zamanda Venezuela’nın “petro” kripto parasını tanıtmasını bir örnek olarak vererek Sigal Mandelker, Menkul Kıymetler Endüstrisi ve Finansal Piyasalar Birliği Kara Paranın Aklanması ve Mali Suçlarla Mücadele Konferansında dolandırıcı rejimlerin, teröristlerin ve diğerlerinin “finansal sistemi istismar etmek” için kripto paraları kullandıklarını, kötü kazançlarını gizlediğini ve yasa dışı faaliyetlerini finanse ettiğini söyledi.

Mandleker, para aklamayı önleme (AML) ve terörizmin finansmanı (CFT) ile mücadele konusunda kripto para sağlayıcılarının tutarlı bir uluslararası düzenleme eksikliğinin olduğunu belirtti.

Konferansta şunları söyledi:

“Dünya genelindeki dijital para sağlayıcılarında AML / CFT düzenlemesinin olmaması, dijital paranın yasa dışı finansman risklerini büyük ölçüde arttırıyor. Şu an, AML / CFT amaçlı bu faaliyetleri düzenleyen Japonya ve Avustralya ile birlikte dünyadaki tek büyük ülkelerden biri biziz. Ancak, davayı devam ettirmek için birçok ülkeye daha ihtiyacımız var ve bunu uluslararası alanda yaygınlaştırmamız için öncelik haline getirdik”.

Mandleker, geçtiğimiz yıl kara para aklamaktan ötürü BTC-e kripto para borsasına 110 milyon dolarlık bir ceza kesilmesinin Hazine’nin beklentilerini ve düzenlemeyi uygulamak için istekli olduğunun bir göstergesi olduğuna dikkat çekti.

Müsteşar, şu sözleri söyledi:

“BTC-e, yasa dışı amaçlarla hizmet kullanımını engellemek için temel kontrollerden yoksundu”.

“Bunun denetimsizliğin sonucunda, BTC-e dünyadaki siber suçluların yasa dışı faaliyetlerinin gelirlerini bilgisayar korsanlığı ve fidye yazılımı, dolandırıcılık, kimlik hırsızlığı, kamu yolsuzluğu ve uyuşturucu kaçakçılığı gibi vergi iadesi planlarını içeren suçları kolaylaştırmak için kullandıkları temel araçlardan biri haline gelmişti”.

Mandleker, düzenleyicileri mali suçları önleme ve ulusal güvenliği koruma çabalarını “güçlendirmeye” teşvik etti. Ayrıca şirketlerin para aklamaya ve terörizmin finanse edilmesine karşı düzenleme gerektirmediği veya rahat denetimli düzenlemelerde “daha fazla şey yapmaları” gerektiğini belirtti.

Müsteşar, borsalar gibi olan kripto para şirketlerine atıfta bulunarak devam etti:

“Karşılaştığımız tehditlerle mücadelede önemli bir rol oynuyorsunuz. Müşterileriniz, karşı taraflarınız ve faaliyette bulunduğunuz ülkeler için belirlediğiniz beklentiler, uluslararası finansal sistemin şeffaflığını sağlamak ve kötü aktörleri dışarıda tutmak açısından kritik önem taşıyor”.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment