Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD: İran’ın Ulusal Dijital Parasına Yaptırım Uygulayalım

Amerika Birleşik Devletleri‘ndeki kanun yapıcılar, İran’ın geliştirmeyi düşündüğü dijital parayla ilgili yeni bir tasarı hazırladılar. Kanun yapıcıların Temsilciler Meclisi’ne sundukları HR 7321 kodlu bu tasarıda, İran’daki finans kurumlarına daha fazla yaptırım uygulanması öneriliyor.

ABD’deki yetkililer “İran’da Yasa Dışı Finansı Önleme Yasası” adı altında yeni bir tasarı hazırladılar. Para aklama ve terörizm finansmanı gibi faaliyetlerin önüne geçmek için hazırlanan bu tasarıda, İran’daki yaptırımlardan bahsediliyor.

İran son birkaç aydır dijital paralarla ilgili çeşitli araştırmalar yapıyor ve kendi dijital parasını üretmeyi düşünüyor. ABD’deki yetkililer ise bu projenin epey tehlikeli olabileceği görüşündeler.

ABD’li kanun yapıcılar, İran’ın üreteceği bu ulusal dijital paranın önüne geçebilmek için çeşitli yaptırımlar uygulanmasını öneriyorlar. Yetkililerin önerileri arasında bu dijital paranın satışına, üretimine, aktarımına yaptırım uygulanması var.

Tasarıda önerilen bir diğer şey ise İran’daki dijital para süreciyle ilgili ABD Kongresi’ne bir rapor sunulması.

ABD’nin Yaptırımları

ABD, kendi nükleer programını başlatan İran’a 2005 yılından beri yaptırım uyguluyor. ABD’nin uyguladığı bu yaptırımlar İran’ın finans sektörünü çok ciddi ölçüde etkiledi.

ABD ve birkaç farkı ülke, 2015 yılında İranlı yetkililerle görüşerek nükleer program konusunu masaya yatırdılar. İran’daki yetkililer, ülkeye uygulanan yaptırımların kaldırılması karşılığında nükleer programda bazı kısıtlamalara gitmeyi kabul ettiler.

Ne var ki ABD Başkanı Donald Trump, bu yılın başlarında İran’a uygulanan yaptırımların yeniden yürürlüğe sokulacağını duyurdu ve böylece iki ülke arasındaki ilişkiler gerildi.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment