Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD Kongre Üyesinden XRP Kararı Sonrası SEC İçin Soruşturma Çağrısı

ABD Menkul Kıymetler Borsası Komisyonu (SEC) ve Ripple (XRP) arasındaki davanın Ripple cephesinin lehine sonuçlanmasıyla birlikte ABD’li kongre üyesi SEC hakkında soruşturma talebinde bulundu.

ABD Kongre üyesi Ritchie Torres, 13 Temmuz Perşembe günü kamuoyuna açık şekilde paylaştığı 2 mektupta, SEC’yi hedef aldı. SEC ve Ripple arasındaki davayı yargıç kararı doğrultusunda sonucun Ripple lehine gelmesinin ardından harekete geçen Torres, SEC hakkında iki ayrı bağımsız soruşturma açılmasını talep etti.

Soruşturma talebinin merkezinde Prometheum var

Soruşturma taleplerine regülatör kurumun kripto para piyasasına yönelik gelişigüzel ve eli ağır yaklaşımını gerekçe gösteren kongre üyesi, SEC’nin geçtiğimiz dönemde Prometheum adlı dijital varlık hizmet sağlayıcısı şirketine SPBD lisansı vermesini de eleştirdi. SPBD lisansı, Prometheum’un müşterilerine aracılık ederek alım-satım emirlerini gerçekleştirirken aynı zamanda kendi hesabı üzerinden menkul kıymet alım satımı yapmasına olanak tanıdı.

Platform, SEC’den menkul kıymet yasaları kapsamında faaliyet göstermek için onay almış ve o onaydan bu yana meclis üyeleri tarafından bu karar defalarca eleştirilmişti. Prometheum’un CEO’su Aaron Kaplan, geçen ay Temsilciler Meclisi komitesi önünde ifade vermişti. Fakat ABD’li milletvekilleri Kaplan’ın yanlış beyan verdiğini öne sürerek soruşturma açılmasını talep etti.

Torres’in son soruşturma talebinin detaylarında ise şu ifadeler dikkat çekti:

Aldatıcı bir dijital varlık hizmet sağlayıcısına lisans verme yönündeki şüpheli karar, Başkan Gary Gensler’in SEC tarihinde nadiren görülen bir ölçüde kayıt sürecini siyasallaştırmaya yönelik son girişimini yansıtıyor. Gerçek dünyada faaliyet gösteren kripto platformları söz konusu olduğunda, SEC’in tescil yolu hiçbir yere ulaşmayan bir köprü olmaya devam ediyor.

Kongre üyesi Torres, soruşturma talebine ilişkin bir mektubunu SEC’nin Genel Müfettişi Deborah Jeffrey‘e diğerini ise Hükümet Sorumluluk Ofisi’nin Genel Denetçisi Gene Dodaro‘ya gönderdi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!