Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD’de NFT Kullanımında Vergi Sorusu Gündemde

ABD’de non-fungible token (NFT) ile alışveriş yapan kripto para kullanıcıları, IRS’ten vergi şokuyla karşılaşabilir. Ether’ın bir para birimi olarak sayılmadığı ABD’de, vatandaşlardan %20’ye kadar varan oranlarda vergi kesilebilir.

Nonfungible.com verilerine göre, NFT’lerin toplam ticaret hacmi 400 milyon doları aştı. Beeple NFT’sinin 69 milyon dolara satılması ile ana akıma giren NFT’ler için Google’da yapılan aramaların hacmi büyümeye devam ediyor.

ABD’deki vergi uzmanları, bu trendin ortasında NFT kullanıcılarını olası bir vergi şokuna karşı uyarmaya başladı.

Sermaye kazancı vergisi ödeniyor

ABD Vergi Dairesi (IRS), “sabit sermaye olarak tutulan dijital paraların; bir mal veya başka bir dijital para karşılığında takas edilmesi halinde sermaye kazanç vergisi” ödeneceğini belirtiyor. Bitcoin ve Ether, para birimi olarak görülmediği için bunlarla ödeme yapan biri, “para” harcamış sayılmıyor.

CoinTracker’ın vergi uzmanı Shehan Chandrasekera’ya göre ödeme amaçlı kullanıldığı anda vergiye tabi olan BTC ve ETH gibi kripto paralar, NFT kullanıcılarının sermaye kazancı vergisi ödemesine yol açabilir.

2018’de alınan 100 dolarlık Ether, günümüzde 1.700 dolar edebiliyor. CNBC’nin örneğine göre bu durumda, 1.700 dolarlık NFT alan bir ETH kullanıcısı, 2018’den beri sağladığı 1.600 dolarlık kazanç üstünden %20 oranında (320 dolar) vergi verebilir.

Toplam vergi borcunu ölçmek mümkün mü?

İnsanlar sadece aldıkları değil sattıkları NFT üstünden de vergi ödeyecekler. Bu işlemden alınan verginin oranı, NFT gibi varlıkların ele alınış biçimi nedeniyle %28’e çıkabiliyor. Beeple olarak bilinen ve çalışmasını 69 milyon dolara satan Mike Winkelmann, bu işlem için on milyonlarca dolar vergi borcu ile karşılaşabilir.

Vergi dairelerini zorlayacak şeylerden biriyse kimin, ne kadar kazanç sağladığını belirlemek. Dapper Labs, OpenSea gibi platformlar bir NFT’nin ne kadardan satıldığını tespit edebiliyor ancak Ether verip NFT alan birinin, o Ether’ı en başta ne kadardan satın aldığını göremiyor. Bu belirsizlik, NFT kullanıcılarının vergi borcunu ölçmeyi neredeyse imkansız kılıyor.

NFT vergisi, ülkeden ülkeye değişiklik gösterebiliyor. Örneğin, Beeple’ın çalışmasını alan MetaKovan takma adlı şahıs, Singapur’da olduğu için aynı vergiye tabi değil.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!