Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD, Seçimlere Karışan Rus Örgütün Kripto Para Adreslerine Yaptırım Uyguluyor

ABD Hazine Bakanlığı, Rus İnternet Araştırma Ajansı (IRA) çalışanlarına dijital para karşılığında sahte kimlik sattığı düşünülen bir örgüte yaptırım uygulama kararı aldı.

Hazine Bakanlığı, perşembe günü 2020’deki ABD seçimlerine müdahale ettiğinden şüphelenilen 16 kurum ve 16 kişinin aleyhinde karar aldı. Yaptırıma uygulayanlar arasında, Pakistan’daki Second Eye Solution (SES) adlı bir örgüt de yer aldı.

Sahte ehliyet sattı

Forwarderz olarak da bilinen SES, İnternet Araştırma Ajansı yetkililerine sahte kimlik hazırlamak suretiyle yardım etti.

IRA çalışanlarının, 2017’de SES’den 15 tane sahte Amerikan ehliyeti satın aldığı, bunların sosyal medyada hesap açmak için kullandığı açıklandı.

Dijital para adreslerine yaptırım

ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi, SES’yi bugün itibarıyla yaptırım listesine (SDN-listesi) ekledi. SES ile birlikte, örgütün müşterilerinden ödeme almak için kullandığı dijital para adresleri de listeye kondu.

Bakanlığın açıklamasına göre SES, 2013’ten Mart 2021’e kadar bu adresleri kullanıp 26.900 tane işlem gerçekleştirdi. Dijital paralarla yapılan işlemlerin toplam değerinin 2.5 milyon dolardan fazla olduğu ifade ediliyor.

Joe Biden kararnameyi imzaladı

ABD Başkanı Joe Biden, bugün Rusya’da Amerikan seçimlerine müdahale etmek için atılan adımlara karşı bir başkanlık kararnamesi imzaladı.

Kararnamenin birinci bölümünün G maddesinde, “dijital paraların veya varlıkların, ABD’nin uyguladığı yaptırımlardan kaçmak” için kullanılabileceği belirtildi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!