Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD Senatöründen Emekli Olmadan Önce Son İcraat: Stablecoin Tasarısını Sundu

ABD Senatosu Bankacılık Komitesi üyesi Pat Toomey, kongreye stablecoinler hakkında yeni bir yasa tasarısı sundu. Bu Toomey’in muhtemelen görevi bırakmadan önceki son yönergesi olacak.

ABD Senatorü Pat Toomey muhtemelen yıl sonunda görevinden ayrılmadan önceki son icraatını gerçekleştirdi. Toomey 21 Aralık tarihinde kongreye stablecoinler ile ilgili bir yasa tasarısı sundu. Sunulan yasa tasarısında, stablecoinler belirli koşullar altında menkul kıymet statüsünden çıkarılırken yatırımcı koruması ve şeffaflık adına bazı ciddi önlemlerin yer aldığı görüldü.

Toomey’in tasarısındaki en dikkat çekici nokta ise bir stablecoin ihraççısının iflası durumunda öncelikli alacaklı grubunun stablecoin sahipleri olarak belirlenmesi oldu. Bir menkul kıymet olarak ele alındığında genelde adi hisse senedi sahipleri alacaklı sırasında en son sırada beklerken Toomey, daha fazla koruma sağlamak adına bu kategorideki stablecoin sahiplerini alacaklı sırasında en başa koydu. Uzmanlar, yakın dönemde kripto para ekosisteminde gerçekleşen birçok iflası işaret ederek bu önerinin yatırımcı güveninin yeniden kazanılması adına oldukça önemli bir nokta olduğunun altını çizdi.

Tasarıda ayrıca şeffaflık konusuna da değinildi. İhraççıların yeniden düzenlenecek kamuoyu aydınlatma standartlarına uymasının kritik olduğunu öne süren Toomey, şirketlerin itfa politikalarını açıkça kamuoyuna bildirmeleri ve yetkili muhasebe firmaları tarafından düzenli olarak denetimden geçmeleri gerektiğini de tasarıda belirtti.

Öte yandan Toomey ihraççı şirketlerin faizli ürün, hizmet sunmaması veya herhangi bir yatırım şirketi gibi davranmaması koşuluyla stablecoin’lerinin menkul kıymet olarak sayılmayabileceğini ifade etti.

Toomey, sunduğu yasa tasarısı ile kripto para ekosistemini desteklediğini ve rekabeti baltalamadığını ancak yatırımcı korumasının da amaçladığını belirtti. “TRUST” adı verilen bu yasa tasarısının, ABD dolarını dijitalleştirerek onu küresel çapta hızlı ve oldukça düşük maliyetli bir şekilde kullanıma sokabileceğini ifade eden Toomey, bu yasa tasarısının yalnızca ihraççı şirket tarafından ABD Doları gibi itibari paralar ve “yüksek kaliteli likit” varlıklar ile teminatlandırılmış stablecoinler’i kapsadığının altını çizdi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!